Dordrechts Museum hoopt op Gainsborough: Crowdfundingscampagne voor Engels meesterwerk

12 juni 2019 door Hennie van der Zouw
Dordrechts Museum hoopt op Gainsborough: Crowdfundingscampagne voor Engels meesterwerk

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum en de Vereniging Rembrandt zijn een crowdfundingcampagne begonnen om een topstuk van Thomas Gainsborough naar Nederland te krijgen. Het schilderij Landschap met twee koeien bij een herder en melkmeid is van groot belang voor de collectie Nederland in het algemeen en voor het Dordrechts Museum in het bijzonder. Er is al financiële steun toegezegd door de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum. Voor de laatste 10% van het aankoopbedrag wordt via een crowdfundingsactie het publiek om steun gevraagd. Doneren kan nog tot en met dinsdag 18 juni via het crowdfundingsplatform Voordekunst.

Thomas Gainsborough (Sudbury 1727-1788 Londen) behoort tot de belangrijkste en succesvolste Engelse kunstenaars, maar is in ons land nauwelijks te zien.

De mogelijke verwerving van de Gainsborough loopt vooruit op een grootse tentoonstelling in het Dordrechts Museum waarmee in 2020 het 400ste geboortejaar van Aelbert Cuyp wordt gevierd: In het licht van Cuyp. Voor het eerst zal daarbij de impact van Cuyp op de Engelse landschapschilders en in het bijzonder op Gainsborough, Constable en Turner worden getoond. Het schilderij Landschap met twee koeien bij een herder en melkmeid kan opgevat worden als een hommage van Gainsborough aan Aelbert Cuyp.

Internationale context
Aelbert Cuyp is de bekendste schilder uit Dordrecht. In zijn tijd was Cuyp alleen in zijn geboortestad bekend. Pas na zijn dood werd hij beroemd. In de 18de eeuw ontdekten Engelse verzamelaars en kunstenaars zijn werk. Een ware Cuyp-rage kwam vanaf ca. 1750 op gang. Gainsborough was een van de eerste schilders die zich door Cuyp liet inspireren. De verwerving van dit Engelse schilderij is dan ook niet alleen van belang voor Nederland, maar is ook een unieke kans voor het Dordrechts Museum om de collectie in een internationale context te plaatsen. Met dit kwalitatief hoogstaande schilderij kan het unieke verhaal van de invloed van Cuyp op Gainsborough en de Engelse landschapschilderkunst blijvend worden verteld. Door deze internationale toevoeging kan zowel de collectie Nederland als de collectie van het Dordrechts Museum in een bredere context en op een hoger plan worden gebracht.

Tentoonstelling Vriendschap verrijkt
Mocht de crowdfundingsactie succesvol zijn dan is het schilderij van Gainsborough voor het eerst te zien op de tentoonstelling Vriendschap verrijkt. Deze expositie over de belangrijke bijdrage die de bedrijfsvrienden de afgelopen jaren aan het Dordrechts Museum en haar collectie hebben geleverd opent op 21 juni.

Vereniging Rembrandt
De 16.000 leden van de Vereniging Rembrandt helpen bij kunstaankopen die ertoe doen. Gemiddeld doen zij dat 25 keer per jaar. In samenwerking met het Dordrechts Museum is de Vereniging nu voor het eerst een online crowdfunding gestart op het platform Voordekunst zodat iedereen kan ervaren hoe bijzonder het is een directe bijdrage te leveren aan wat in onze musea te zien is.

Donateurs die de verwerving van de Gainsborough willen ondersteunen kunnen een donatie doen via www.voordekunst.nl/dordrechts museum

Beeldcredit: Thomas Gainsborough | Landschap met twee koeien bij een herder en melkmeid | ca. 1786 |olieverf op doek

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.