Familie schenkt Bijbel en schilderijen van Abraham van Strij

13 juni 2019 door Hennie van der Zouw
Familie schenkt Bijbel en schilderijen van Abraham van Strij

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum heeft in het bijzijn van wethouder Rinette Reynvaan een omvangrijke schenking gekregen van nazaten van de schilder Abraham van Strij. Het gaat om persoonlijke stukken, zoals de altijd gekoesterde familiebijbel en portretten die hij van zijn zoon en schoondochter schilderde. Het topstuk is een groot bovendeurstuk met het stadswapen van Dordrecht. Vanaf vrijdag 14 juni is dit bovendeurstuk in het museum te zien.

'Het zijn stuk voor stuk unieke en persoonlijke stukken die de collectie van het museum prachtig aanvullen en het verhaal van de Van Strijs compleet maken. We zijn de familie zeer dankbaar voor dit gulle gebaar', aldus museumdirecteur Peter Schoon.

Het Dordrechts Museum bezit een belangrijke collectie werken van de gebroeders Abraham (Dordrecht, 1753-1826) en Jacob van Strij (Dordrecht, 1756-1815). Rond 1800 waren zij de toonaangevende kunstenaars in Dordrecht. Met gerichte aankopen heeft het museum in de afgelopen jaren schilderijen, tekeningen en een complete behangselkamer van de Van Strijs kunnen aankopen, waardoor een unieke deelcollectie is ontstaan. In 2007 kon de ateliernalatenschap van Abraham van Strij worden aangekocht van zijn erfgenamen. Dit betrof circa tweehonderd ontwerptekeningen en figuurstudies, die niet voor de verkoop bestemd waren maar voor eigen gebruik in het atelier. Binnen de familie Van Strij is dit materiaal altijd zorgvuldig bewaard. De overige stukken die zich nog in de familie bevonden, waaronder de gekoesterde familiebijbel, zijn nu geschonken aan het museum.

Grootste Van Strij-collectie ter wereld
Door de schenking en de eerdere aankoop van de familie Van Strij bezit het museum nu de grootste en meest veelzijdige Van Strij-collectie ter wereld. Een unieke collectie die een prachtig tijdsbeeld geeft. Het museum is een kenniscentrum op dit gebied geworden. Er zijn meermaals tentoonstellingen over de broers te zien geweest en er is altijd werk van hen te aanschouwen in de vaste opstelling. De schenking betreft schilderijen, waaronder de portretten van Abraham jr. en schoondochter Petronella van der Koogh, tekeningen, beschilderd aardewerk, kleding en de Bijbel van de Van Strijs.

Familiebijbel
De familiebijbel is van bijzondere betekenis. Op de schutbladen zijn vanaf het begin van de 18de eeuw nauwkeurig de binnen de familie Van Strij gesloten huwelijken, geboorten en sterfgevallen bijgehouden. Conservator Sander Paarlberg: 'Het is eigenlijk een eenvoudig exemplaar, maar deze Bijbel bevat een schat aan genealogische informatie, waardoor we o.a. de exacte geboortedatum van Abraham (31 december 1753) en Jacob (2 oktober 1756) weten.'

Topstuk
Drie deco-ratieve boven-deurstukken maken deel uit van de schenking, een specialiteit van Abraham van Strij. Het in grisaille-techniek geschilder-de boven-deurstuk met een Allegorie op de stad Dordrecht is daarvan het belangrijk-ste stuk. In het museum bevond zich daarvan al een getekende voorstudie. Paarlberg: 'Zeer toepasselijk dat dit bovendeurstuk nu in het museum is. Op de achterzijde van de tekening noteerde Van Strij dat hij de voorstelling in 1824 had gemaakt voor de kamer van de Burgemeester en Wethouder in het stadhuis. Dergelijke bovendeurstukken in grisaille imiteren op overtuigende wijze beeldhouwwerken. Van Strij was een groot meester op dit gebied.'

Bovenste foto: Wethouder Rinette Reynvaan en Museumdirecteur Peter Schoon nemen van de familie in ontvangst; Bovendeurstuk met allegorie op de stad Dordrecht, Abraham van Strij, 1824
Fot 2: Abraham van Strij, Bovendeurstuk met allegorie op de stad Dordrecht, 1824, doek, Dordrechts Museum (schenking erven Van Strij)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.