Dordrecht nog niet aangesloten bij STEENBREEK, maar gemeente wil minder tegels in tuinen

22 juni 2017
Dordrecht nog niet aangesloten bij STEENBREEK, maar gemeente wil minder tegels in tuinen

DORDRECHT - De stad Dordrecht is nog niet geregistreerd als stad die mee doet aan de landelijke operatie STEENBREEK.  Wethouder Piet Sleeking liet gisteravond wel in de gemeenteraad weten dat hij hoopt dat de stad en de tuinen minder verstenen.  Hij wil minder tegels in de tuin, zo kopte AD De Dordtenaar vandaag. Meer stenen in de stad betekent ook nu en in de toekomst meer kans op waterlast. Volgens Sleking is dat steeds meer zichtbaar in de gehele stad en in sommige wijken wordt daarover al gesproken om er iets aan te doen.

Bij STEENBREEK sluiten zich steeds meer gemeentes aan om mensen duurzamer bewust te maken van het gevaar niet voor natuur , maar voor steen te kiezen in de eigen omgeving.

Steeds meer particulieren kiezen voor onderhouds arme tuinen door een stenen tapijt voor de (voor) deur te leggen. Dat levert steeds meer nadelige gevolgen op en maakt steeds meer straten minder groen.

Daarom hebben een aantal steden in het land gevonden in de actie STEENBREEK: (info)

Het doel van de actie Operatie Steenbreek is om de burgers te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. De negatieve gevolgen van verstening worden daarbij onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren.

Tijdens de hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben - moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te overkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Burgers die hun tuin vergroenen dragen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt. Zeker als men bedenkt dat plusminus 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren.

De campagne richt zich op dit moment vooral op het veranderen van een mindset.

    ‘Een stenen, onderhoudsvrije tuin is een modetrend, welke door media in stand wordt gehouden. We zien het in huis- en tuin programma’s steeds weer terug. We zijn er ook aan gewend geraakt om onze omgeving totaal naar ons gemak in te richten. Particulieren bewust maken van de gevolgen en ervan overtuigen meer groen in hun tuin aan te brengen is wat ons te doen staat.’

- Wout Veldstra, voorzitter Operatie Steenbreek

Bijdrage
De voorwaarde om te kunnen aansluiten bij Operatie Steenbreek als gemeente is een bijdrage van 2500 of 5000 euro per jaar.
- Gemeentes met meer dan 100.000 inwoners betalen een bijdrage van 5000 euro per jaar.
- Gemeentes met minder dan 100.000 inwoners betalen 2500 euro per jaar.
Wat u daar voor terug krijgt als gemeente is een uitgebreid activiteiten pakket die u hier kunt doornemen. Door aan te sluiten bij Operatie Steenbreek, helpt u mee aan het behalen van de onderstaande doelstellingen.

Doelstellingen
- Het bevorderen van het besef van de maatschappelijke problemen die gepaard gaan met de verstening van particuliere tuinen en bedrijfstuinen
- Toegankelijk maken van kennis en informatie over het belang van groene particuliere tuinen en bedrijfstuinen
- Het bevorderen van onderzoek ten behoeve van de doelstelling
- Het aankweken van belangstelling en gevoelswaarde voor het groen in de particuliere en bedrijfsomgeving. - Lees hier meer.

Bovenstaande doelen worden bereikt door:
- Lokale groepen uit aangesloten steden van informatie te voorzien en onderzoeksresultaten en opgedane kennis te bundelen en beschikbaar te stellen
- Activiteiten, middelen, communicatie en publiciteit in te zetten ter ondersteuning van de aangesloten groepen en steden
- Op landelijk niveau bijeenkomsten te organiseren, waarbij de aangesloten groepen en geïnteresseerden met elkaar kennis en ervaringen kunnen uitwisselen
- Stimuleren, oprichten en ondersteunen van lokale netwerken ter verwezenlijking van de doelstelling.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.