Sneller een omgevingsvergunning

21 juni 2019 door Hennie van der Zouw
Sneller een omgevingsvergunning

DORDRECHT - In Dubbeldam en Stadspolders start de gemeente een proef om sneller een omgevingsvergunning te krijgen. Het aanvragen gaat eenvoudiger en sneller. Een geautomatiseerd systeem checkt de vergunningaanvraag op allerlei onderdelen en voorwaarden, waaronder de welstandstoets. Waar de vergunning voorheen na 8 weken werd verleend, duurt dat nu nog maar 8 (werk)dagen.

Het gaat om vergunningen voor zes producten:
-    Dakkapel
-    Aanbouw
-    Bijgebouw
-    Erfafscheiding
-    Dakraam
-    Zonnepanelen

De proef loopt tot het einde van het jaar en wordt bij succes ingevoerd voor heel de stad. Een vergunning kan worden aangevraagd door een particulier of iemand die door een particulier wordt ingeschakeld. Denk daarbij aan aannemers, architecten of bouwbegeleiders.

De proef wordt uitgevoerd door het bedrijf Blitts. Via een uitgebreide vragenlijst en een tekenprogramma verzamelt Blitts alle informatie die nodig is voor een complete aanvraag. Indien nodig biedt Blitts de aanvrager ondersteuning met een chatfunctie. Het resultaat is een complete en ingediende aanvraag. Omdat Blitts zorgt voor een complete aanvraag en deze ook automatisch toetst aan de regels kan de Omgevingsdienst de vergunning veel sneller verlenen.

Via Blitts kan ook een vergunningvrijverklaring worden afgegeven. De aanvrager krijgt dan de bevestiging dat het opgegeven bouwwerk zonder omgevingsvergunning mag worden gebouwd.
Via www. blitts.nl kunnen bewoners uit de beide proefwijken vanaf vandaag gebruik maken van deze nieuwe dienstverlening.

Goede service
Maarten Burggraaf (wethouder Omgevingswet): "Voor relatief kleine bouwplannen is het aanvragen van een vergunning een heel gedoe en het gaat vaak niet in één keer goed. Met Blitts willen we dit voor onze inwoners makkelijker maken en tegelijk de procedure van 8 weken flink inkorten. Bovendien moet de gemeente over anderhalf jaar, als de Omgevingswet ingaat, meer zelf gaan bepalen waar een vergunning voor nodig is en wat daarbij wordt bekeken. Met Blitts oefenen we hoe we daarbij een goede service kunnen bieden."

Dubbeldam en Stadspolders
Er is voor deze wijken gekozen omdat zij een goede gemiddelde zijn voor Dordrecht. Dubbeldam kent met zijn oude dorpskern veel variatie en zelfs monumenten. Stadspolder kent een veel eenvoudiger uitleggebied. In beide wijken worden relatief veel vergunningen voor kleine bouwwerken aangevraagd.
Met deze proef loopt Dordrecht vooruit op de komst van de Omgevingswet (2021) waarbij iedere gemeente een eenvoudig 'voorportaal' moet hebben.

Kijk voor meer informatie op www.dordrecht.nl/omgevingsvergunning

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.