Wilhelminakerk zoekt de zon op

24 juni 2019 door Hennie van der Zouw
Wilhelminakerk zoekt de zon op

DORDRECHT - Op 23 juni, de langste zondag, heeft  de Wilhelminakerk haar verjaardagscadeau uitgepakt. Op het platte dak zijn 44 zonnepalen geplaatst die goed zijn voor een groot deel van het elektraverbruik van het hele kerkgebouw.

De kerk werd 120 jaar geleden geopend, een tijd waarin het milieu en duurzaamheid nog niet zo’n belangrijke rol speelden als nu het geval is. De afgelopen jaren heeft de kerk hard aan de weg getimmerd om haar footprint drastisch in te perken. Ledverlichting, temperatuur-regulering en nu zonne-energie leveren daar een grote bijdrage aan. De Wilhelminakerk is een monumentaal pand. Om hier op passende wijze de zonnepanelen op aan te brengen heeft de kerk  hulp en advies gekregen van de Drechtse Stromen.

Het thema duurzaamheid blijft niet beperkt tot binnen de kerkelijke muren. De gemeenteleden krijgen de boodschap ook mee naar huis. Zo blijft de Wilhelminakerk een inspirerende gemeente, zoals ze dat al 120 jaar is.

Meer informatie over het zonnepanelenproject
Binnen de kerk houdt een groep mensen zich actief bezig met duurzaamheid, zowel op individueel gebied als voor de kerk als geheel. "Hoe kunnen we  minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en een bijdrage leveren aan onze planeet?" Dit proces begint altijd bij jezelf en daarin wil deze groep voorzien met diverse inspirerende ‘groene’ onderwerpen.

Dit jaar wordt uitgebreid aandacht besteed aan het 120-jarig bestaan van de Wilhelminakerk. Met elke maand een thematische viering met 10 speerpunten (inderdaad, 12x10=120) wordt de verjaardag in het zonnetje gezet. Het verjaardagscadeau, bekostigd d.m.v. acties van gemeenteleden, bestaat uit drie onderdelen: iets voor de kerk zelf, namelijk het herstel van de antieke kanselbijbel, iets voor een ander in de vorm van een gift voor Institute for Bible Translation en iets voor het milieu: zonnepanelen.

Voor de eerste twee cadeaus is inmiddels genoeg geld opgehaald. Voor het derde cadeau is de kerk op de goede spaarweg, maar is nog een fors bedrag nodig. Gemeenteleden kunnen een donatie doen voor de zonnepanelen. Ook hier staat het getal 120 centraal. Voor €120 kan iedereen een derde zonnepaneel schenken.

De Drechtse Stromen heeft de Wilhelminakerk geholpen bij de analyse van de mogelijkheden en met technische advies m.b.t. de plaatsing van de zonnepanelen. Ook privé kan een beroep gedaan worden op dit onafhankelijke burgerinitiatief met energie ambassadeurs (vrijwilligers) die hulp kunnen bieden. Voor aanmelden zie Drechtsestromen.net. En uiteraard blijft energie vergelijken ook van groot belang.

De ‘opening ‘ van de zonnepanelen vond plaats tijdens de eredienst op zondag 23 juni, vlak na de dag waarop de zon het langst schijnt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.