Janna Koekkoek is de Kinderstadsdichter van Dordrecht

25 juni 2019 door Hennie van der Zouw
Janna Koekkoek is de Kinderstadsdichter van Dordrecht

DORDRECHT - Met de voordracht van haar gedicht Anders kijken presenteerde Janna zichzelf als eerste Kinderstadsdichter van Dordrecht. Dit deed zij op het Nooit Terug festival, zaterdag 22 juni bij Dordtyart. Marieke van Leeuwen, oud-Stadsdichter van Dordrecht en juryvoorzitter is onder de indruk: “Janna heeft een verrassende manier van kijken. Met veel fantasie brengt ze de geschiedenis van Dordrecht tot leven in haar gedicht. De vele details en grappige wending maken het helemaal af. We hebben met Janna een geweldige Kinderstadsdichter voor Dordrecht gevonden!” Janna Koekkoek is 10 jaar: “Mijn vader heeft één woordje geholpen. Verder heb ik het gedicht helemaal alleen geschreven. Dichten en schrijven vind ik super leuk en ik doe het vaak.”. De Bibliotheek AanZet startte de zoektocht begin juni om taal, lees- en schrijfplezier bij kinderen onder de aandacht te brengen door iemand van hun eigen leeftijd.

Anders kijken
De opdracht was om een bijzonder gedicht te maken over de thema’s Mijn wijk, Mijn stad, Mijn taal of een combinatie hiervan. Janna schreef haar gedicht over het standbeeld van Johan en Cornelis de Witt en over hoe zij de stad zien en zouden willen zien. De gebroeders kijken dagelijks uit op de Stadsbibliotheek, die in mei ruim 120 jaar bestond. Janna: “Ik heb het gedicht geschreven voor de verjaardag van de bibliotheek.”

Kinderstadsdichter, wat betekent dat?
Als Kinderstadsdichter kan Janna door de Bibliotheek AanZet en andere organisaties worden gevraagd om een gedicht te schrijven. Ze mag bijvoorbeeld een eigen gedicht voordragen tijdens de Kinderboekenweek en andere gebeurtenissen die belangrijk zijn voor kinderen. Ook is ze nu ambassadeur van de Bibliotheek AanZet. Directeur-bestuurder Ankie Kesseler is er trots op: “Wij zijn blij met Janna als onze nieuwe ambassadeur. Taal is zo’n mooi instrument. Je kunt een gevoel meegeven en iemand op een andere manier naar iets laten kijken. En kinderen zijn daar naar mijn idee nog beter in. Zij maken zaken bespreekbaar, omdat ze nog niet vast zitten in conventies, gewoon omdat ze nog heel eerlijk zijn met het hart op de tong. Ik kijk uit naar wat Janna nog met ons gaat delen het komende jaar.” Janna krijgt vaste begeleiding van twee woordkunstenaars die bij de bibliotheek werken. Ook geeft Marieke van Leeuwen af en toe nog advies.


Anders kijken

                                            Johan en Cornelis
                                          Broers voor het leven
                                De liefde die ze voor elkaar geven

                        Maar wat zie je nou eigenlijk als standbeeld?
                                 Wat er allemaal in de stad speelt?
                                        De bootjes in de haven,
                             De mensen op het terras die zich laven,
                               De bieb, niet zoals wij hem kennen…
                  Het was een café, nu moesten ze wel even wennen!

                                 Op een nacht zag Johan een os,
                                             Een gulden os,
                         Hij wou roepen: DE OS BREEKT LOS!!!
               Maar toen zag hij de os die klom op de bieb omhoog
                  Zoals hij zich bewoog naar de top van het pand 
                         Zijn poten kleefden zowat aan de wand!
                                 Zo ging hij stap voor stap naar boven,
                                                  Dat was knap!

                                     De volgende morgen had de os,
                                       zonder zorgen de top bereikt
                   zoals hij nu over de stad kijkt vraagt Johan zich af
                                        wie hem die krachten gaf?
                            Hij zou de stad ook zo wel willen zien,
                                         Dan zie ik misschien…
                                              De grote kerk!
                   Al sta ik er niet al te sterk op dat kleine plateau…
                      Maar ja, zo’n uitzicht krijg je niet cadeau.
                         Zou ik het voor zo’n uitzicht wagen?
                             Begint Johan zich af te vragen.
                 Nou,nee! Ik vraag Cornelis te wisselen van plek,
                            Als ik sta is het uitzicht ook niet gek!

Gedicht Janna

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.