Gemiva viert nieuwe werkplek in koetshuis Weizigt

27 juni 2019 door Hennie van der Zouw
Gemiva viert nieuwe werkplek in koetshuis Weizigt

DORDRECHT - Ruim twintig mensen met een beperking hebben sinds begin 2019 een nieuwe werkplek in het monumentale koetshuis bij Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht. Dat vieren zij met hun begeleiders van de Gemiva-SVG Groep op vrijdag 5 juli 2019. Tijdens deze feestelijke opening zijn genodigden van 13.30 tot 15.30 uur welkom om de nieuwe werkplek te komen bekijken. Ook is er gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe ontmoetingsplek Fideel, die vanaf 8 juli dagelijks open is voor bezoekers.

In en vanuit het Koetshuis verrichten de cliënten van Gemiva verschillende werkzaamheden. Ze doen dat onder de naam Variant Team. Locatiemanager Nella Rijsdijk noemt wat voorbeelden van dat werk: “We werken mee in de dierverzorging en het onderhoud op en rond het Duurzaamheidscentrum. Cliënten werken als fietskoerier en we doen klussen in de wijk, zoals afval prikken. Ook helpen we mee bij de Prinsenmarij en werken we samen met het bedrijf dat het groen in de wijk onderhoudt.”

Fideel
Vanaf 5 juli is in het koetshuis ook ontmoetingscentrum Fideel geopend. “Wij hebben daar al ervaring mee in Papendrecht”, vertelt Rijsdijk. “Fideel is daar een begrip. Buurtbewoners ontmoeten elkaar, we geven gebruikte kinderkleding een tweede kans, er is een inzamelpunt voor cartridges, plastic doppen en mobieltjes, er is een ruilboekenkast en er zijn creatieve producten van onze cliënten.  We hebben ook een zogenaamde Gunkast. Daar komen nieuwe spullen in die mensen niet gebruiken. Zij gunnen ze aan een ander die de spullen wel goed kan gebruiken. Die mensen gunnen ons een bedrag dat wij doneren aan een goed doel. Al deze activiteiten passen ook in de duurzaamheidsgedachte van Weizigt. Daarom is er nu ook een Fideel in het Koetshuis.”

Presenteerblaadje
Weizigt en Gemiva-SVG Groep werken al enkele jaren samen: “Al sinds de opening van het Duurzaamheidscentrum werkt een aantal van onze cliënten mee in de dierenverzorging, bij de activiteiten en in het terreinonderhoud”, licht locatiemanager Nella Rijsdijk toe. “Die samenwerking breidde zich de afgelopen jaren gestaag uit. Toen er in het Koetshuis een grote ruimte vrij kwam, vroeg Weizigt of wij daar nog een werkplek wilden realiseren. We kregen het dus op een presenteerblaadje aangereikt.”

Opnieuw ingericht
Voordat de cliënten van de Gemiva-SVG Groep naar het Koetshuis verhuisden is de begane grond van het gebouw opnieuw ingericht. Nella Rijsdijk: “Dat was een uitdaging, omdat door het monumentale karakter er vrijwel niets aan het gebouw verbouwd mag worden. Samen met onze binnenhuisarchitect is het gelukt om diverse kleinere werkplekken en een receptie te realiseren, die aansluiten bij het monumentale karakter van het koetshuis.

Gemiva-SVG Groep
Het Variant Team in het koetshuis in een onderdeel van de Gemiva-SVG Groep. Deze organisatie ondersteunt in Zuid-Holland ruim 5000 mensen die door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking zorg of begeleiding nodig hebben. De organisatie helpt kinderen en volwassenen een zo goed mogelijk bestaan te bereiken en te behouden. Nella Rijsdijk: “Je talenten kunnen inzetten en meedoen in de samenleving vinden we daarbij heel belangrijk. Dat kunnen cliënten op deze werkplek”.
In de Drechtsteden heeft Gemiva zo’n veertig vestigingen, zoals kinderdagcentra en woon- en dagbestedingslocaties voor volwassenen. Ook ondersteunt ze kinderen en volwassenen thuis, op school of de werkplek.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.