Gemeente Dordrecht en Rijksoverheid blij met toewijzing GenX als Zeer Zorgwekkende Stof

01 juli 2019
Gemeente Dordrecht en Rijksoverheid blij met toewijzing GenX als Zeer Zorgwekkende Stof

DORDRECHT - De stoffen die betrokken zijn bij de GenX-techniek, gebruikt door Chemours, zijn door het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) aangewezen als Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS). Zowel de Gemeente Dordrecht als de Rijksoverheid zijn tevreden met dit besluit. Voor ZZS gelden zeer scherpe eisen bij vergunningverlening. Bedrijven die met deze stoffen werken moeten alles doen om uitstoot naar de lucht of lozingen naar water te voorkomen.

“We hebben vanuit Dordrecht bijgedragen aan het verzoek van Nederland voor deze aanwijzing”, stelt de gemeente Dordrecht. “Wij maken ons samen met andere overheden al lange tijd hard voor het zo ver mogelijk terugdringen van de uitstoot en lozing van deze stoffen. Ons standpunt is en blijft duidelijk: deze stoffen horen niet thuis in het milieu. We zien deze aanduiding als ZZS als erkenning daarvan.”

Op grond van de huidige vergunning moet Chemours van de provincie Zuid-Holland de uitstoot van GenX al minimaliseren. In de meest recente wijziging van de vergunning wordt de vergunde uitstoot naar de lucht van GenX per 1 januari 2020 met 95% en per 1 januari 2021 met 99% verminderd. Chemours heeft eerder al aangekondigd miljoenen te investeren om de uitstoot fors terug te dringen.

De aanwijzing van GenX als ZZS ziet de gemeente als een belangrijk resultaat van hun inspanningen, samen met partners en andere overheden. “Wij zullen ons blijven inspannen, in het belang van een gezonde leefomgeving voor onze inwoners.”

Reactie Rijksoverheid
Ook de Rijksoverheid is tevreden. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) verwelkomt het besluit van het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) om de stoffen die betrokken zijn bij de GenX-techniek het predikaat van ‘zeer zorgwekkende stof' (ZZS) te geven. Dit besluit is genomen op voordracht van Nederland. Naar verwachting zal ECHA het formele besluit in juli publiceren.

Staatssecretaris Van Veldhoven: "De GenX-stoffen krijgen nu het stempel van ZZS. Het gaat hier om stoffen die mogelijk ernstige gezondheidseffecten veroorzaken en niet afbreken in het milieu. Ook verspreiden de stoffen zich snel en makkelijk en kunnen opgeloste hoeveelheden heel moeilijk verwijderd worden, wat een probleem kan geven bij drinkwaterbereiding. Dat de stoffen nu deze status krijgen is goed nieuws. Voor ZZS gelden zeer scherpe eisen bij vergunningverlening. Bedrijven die met deze stoffen werken moeten alles uit de kast halen om emissies naar de lucht of lozingen naar water te voorkomen.”

Het is de eerste keer dat ECHA een stof aanwijst als ZZS vanwege de risico's die ontstaan door de niet-afbreekbaarheid en snelle verspreiding in het milieu. Op de ZZS lijst van ECHA staan nu 199 stoffen. Het Nederlandse voorstel is opgesteld door het RIVM, in nauwe samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en was in maart dit jaar ingediend bij ECHA. Naast het voorstel om de GenX-stoffen op de lijst te plaatsen werken het ministerie van IenW, RIVM, de Duitse overheid en ECHA ook samen om meer zicht te krijgen op andere mogelijk risicovolle eigenschappen van de stoffen.

Het besluit van de toewijzing van GenX als Zeer Zorgwekkende Stof is een hart onder de riem van de diverse actiegroepen, die al jaren protesteren tegen de afstoot van onder andere GenX.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.