Wens Jan Wiersma: Processie rond de Grote kerk met heilig hout

20 maart 2009

DORDRECHT - In een uitzending van RTV Dordrecht herhaalt Jan Wiersma van de RK Antoniuskerk zijn harte wens om in processie met het zogeheten Heilig Hout van Dordt door de Dordtse straten te gaan lopen en ook rond de Protestantse Grote Kerk.

Wiersma wil dat doen op de eerste zondag van juli. Volgens zijn opvatting is het heilig hout, dat wordt bewaard in de Antoniuskerk, afkomstig van het kruis waaraan Jezus Christus 2000 jaar geleden is gestorven. In 1456, bij de grote stadsbrand van Dordrecht waarbij de Grote kerk ernstige schade opliep, werd het hout gespaard. Dat werd toen als een wonder gezien en een bewijs van de heilige afkomst van het hout.

RTV Dordrecht gaf Wiersma mede de aandacht aangezien op Goede Vrijdag in de Antoniuskerk bijzondere aandacht zal worden besteed aan het Heilig Hout van Dordt. Tot de omwenteling in de stad van 1572 - toen werd gekozen voor een strijd tegen de Spaanse vijand onder leiding van Alva - werd jaarlijks het heilig hout door de straten van Dordt vervoerd. Wiersma, een bekende Dordtenaar, wil deze traditie herstellen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.