Rekenkamercommissie Dordrecht neemt eigen werkwijze onder de loep

04 juli 2019 door Hennie van der Zouw
Rekenkamercommissie Dordrecht neemt eigen werkwijze onder de loep

DORDRECHT - De Rekenkamercommissie Dordrecht bestaat zeven jaar. In die periode heeft zij zeventien onderzoeken gedaan. De terugblik geeft een mooi beeld van de thema’s waar de rekenkamercommissie zich in de afgelopen jaren op heeft gericht. Het laat ook zien hoe zij onderzoek doet en wat er gebeurt met de bevindingen. Zo wordt 76% van de aanbevelingen opgepakt.

De rekenkamercommissie bedient de gemeenteraad met gemiddeld drie onderzoeken per jaar. Uit de analyse van wat er met de aanbevelingen in de periode 2011-2017 is gedaan, blijkt dat er een hoge mate is van 'doorwerking'. Of met andere woorden: 'opgepakt door de gemeente'. Voor 76% van de aanbevelingen geldt dat er sprake is van volledige doorwerking of dat de bedoelde verbeterslag deels of op een alternatieve wijze is opgepakt. In totaal is er bij slechts vier van de 75 aanbevelingen helemaal geen sprake van doorwerking. In deze gevallen heeft het college een andere keuze gemaakt.

Draagvlak voor onderzoek
Andere conclusie is dat voor een goede landing van een rapport in de ambtelijke organisatie een aantal ingrediënten nodig zijn: zichtbaarheid van de rekenkamercommissie (ook wanneer het onderzoek aan een extern bureau wordt uitbesteed), meer ambtelijke betrokkenheid bij de startfase van een onderzoek en de communicatie tijdens het onderzoek.

Daarom voert de rekenkamercommissie vanaf heden standaard een startgesprek met de ambtelijke organisatie en de raad bij aanvang van een onderzoek. Zo'n startgesprek geeft ruimte voor het toelichten van het onderzoek (proces, inhoudelijke focus, doel), maar ook betrokken ambtenaren kunnen aangeven wat de ontwikkelingen op hun terrein en waar zij mee geholpen zouden zijn. Dit vergroot de relevantie van en het draagvlak voor het onderzoek.

Onderzoeksmethoden
In dit onderzoek zijn twee onderzoeksmethoden toegepast. Een documentanalyse van beschikbaar gestelde documenten en interviews met de bij de onderzoeken betrokken ambtenaren, de controller, de gemeentesecretaris en de ambtelijk contactpersoon voor de rekenkamercommissie. Op basis van de documenten en de interviews heeft de rekenkamercommissie zich een oordeel gevormd over de mate van doorwerking.

Reactie college
Het college reageert positief op het onderzoek en de lessen die zijn geleerd voor het starten van een onderzoek. Het verheugt de rekenkamercommissie dat het college haar aanbeveling al uitvoert.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.