Perscontainers voor plastic afval in gebieden met veel hoogbouw

08 juli 2019

DORDRECHT - In Dordrecht komen vier perscontainers voor plastic, blik en drinkpakken. Deze komen op centrale locaties waar veel hoogbouw staat. Hiermee wil de gemeente afvalscheiding voor bewoners van flats of bovenwoningen makkelijker maken en de overlast van zakken in de openbare ruimte terugdringen. Wethouder Rik van der Linden neemt vandaag, op maandag 8 juli, de container bij winkelcentrum Crabbehof symbolisch in gebruik.

Bewoners van flats of bovenwoningen hebben vaak minder plek om hun zak met plastic, blik en drinkpakken te bewaren als die vol is. Dit kan een reden zijn om geen plastic (meer) te scheiden, en daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren. Ook gebeurt het dat volle zakken al ruim voor de inzameldag in de openbare ruimte geplaatst worden. Dit geeft een onprettig straatbeeld en kan leiden tot zwerfvuil. De perscontainers op centrale locaties bieden een alternatief, waardoor deze overlast moet afnemen. Bovendien kunnen bewoners hun afval nog beter en makkelijker scheiden en aanbieden. Dat levert meer waardevolle grondstoffen op.

Centrale locaties bij hoogbouw
De perscontainers worden nabij containers voor glas en textiel geplaatst en komen op de volgende locaties:
• Crabbehof: Van Oldenbarneveltplein, aan bet begin van het parkeerterrein winkelcentrum Crabbehof.
• Krispijn: Prins Bernhardstraat, op de hoek met de Krispijnseweg.
• Reeland: Vogelplein, naast gebouw de Driesprong.
• Binnenstad: Cornelis de Wittstraat, tegenover supermarkt Dirk vd Broek.

De containers zijn vooral bedoeld voor de bewoners van flats en bovenwoningen die geen mogelijkheid hebben om zakken te bewaren. Bij flats met inpandige containerruimtes zijn of worden rolcontainers voor plastic geplaatst. Bij appartementen zonder containerruimte kan dat niet. Deze perscontainers bieden, vooruitlopend op de maatregelen in het grondstoffenplan 2020, een alternatief voor de zakkeninzameling in gebieden met de meeste hoogbouw.

Maximaal benut
Plastic afval is niet zwaar, maar heeft veel volume. In een zak zit veel lucht. Een perscontainer drukt die lucht eruit, waardoor de capaciteit van de container maximaal benut wordt. Voor gebruik van deze perscontainers is voorlopig geen toegangspas nodig. Die mogelijkheid is er wel, mocht dat in de toekomst nodig blijken.

Tijdelijke maatregel
De vier perscontainers zijn een tijdelijke maatregel, toegepast op centrale locaties met veel hoogbouw. In het grondstoffenplan 2020 – het nieuwe afvalbeleid voor Dordrecht – komen ook stadsbrede voorstellen voor afvalscheiding in de hoogbouw. Afhankelijk van de gekozen maatregelen kunnen de perscontainers voor plastic in gebruik blijven of (elders) een nieuwe bestemming krijgen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.