Veel nieuwe banen in Dordrecht, vooral in de logistieke sector

11 juli 2019
Veel nieuwe banen in Dordrecht, vooral in de logistieke sector

DORDRECHT - Het gaat ons ambitieuze stadsbestuur voor de wind. Tegen 2022 wil de stad 4.000 nieuwe banen gecreëerd zien. In 2018 kwamen er al bijna 1.000 nieuwe banen bij in Dordrecht. 915 zijn het er om precies te zijn, meldt het college. Dan gaat het enkel om banen waarbij de gemeente betrokken is door bijvoorbeeld het aantrekken van nieuwe bedrijven of het ter beschikking stellen van grond. Eigenlijk gaat het deels om wishful thinking, nog maar 615 jobs werden effectief gecreëerd, de rest staat op stapel, bijvoorbeeld door de uitbreiding van het hotel Van der Valk. De coalitie maakt zich sterk dat die banen er ook komen. Maar daar houdt het niet op, er zijn grootse plannen voor de werkgelegenheid in de Drechtsteden.

Vooral in de distributiesector

Als je nu een baan zoekt in onze stad, waar heb je dan het meeste kans? Er kwam een tweehonderdtal banen bij in het stadscentrum, bijvoorbeeld in de horeca. Maar daarnaast zijn er vooral veel vacatures in de distributiesector en de logistiek rondom de stad, ook met het oog op de toekomst. Nu al worden de meeste nieuwe banen in de stadsrand gecreëerd, zoals door de komst van de Belgische aannemer Besix, of groothandelaar B&S. Soms gaan de nieuwe werkposities bij ons echter ten koste van de buurgemeenten, zoals het geval was bij de verhuizing van retailer Boon van Sliedrecht naar Dordrecht. Waardoor je je kan afvragen of het wel werkelijk om nieuwe banen gaat, of louterweg om een verplaatsing van de werkgelegenheid. Toch ziet het er goed uit voor de komende jaren. Eerder schreven we al over het nieuwe bedrijvenpark Dordtse Kil IV, ondertussen omgedoopt tot Distripark, dat Dordrecht op de kaart moet zetten als duurzame logistieke speler in Zuid-Holland.

Wordt Distripark de grootste duurzame tewerkstellingspool van de regio?

Het stadsbestuur klopt zich dan wel op de borst dat het 67 hectare grote park energieneutraal zal zijn - het moet namelijk gasloos worden - maar zullen bedrijven daar in meegaan? Ondertussen worden immers volop kandidaten gezocht om magazijnen op het terrein te bouwen. De interesse blijkt groot te zijn, er zijn op zijn minst 40 geïnteresseerden om zich te vestigen op een kavel in Dordrecht. De nieuw aangetrokken werkgevers zullen zelf natuurlijk ook moeten bijdragen aan de duurzaamheid van het bedrijvenpark, door bijvoorbeeld in te zetten op elektrische voertuigen. De erg goede bereikbaarheid van het park, over water en de weg, moet immers zijn grootste troef worden. Er komt dan ook een eigen op- en afrit aan de A16. De A16 zelf wordt ook nog eens verbreed. Dat zal dus heel wat nieuw verkeer naar de regio brengen. Slimme gps-tracking om het wagenpark zo ecologisch mogelijk te managen, zoals van deze aanbieder, kan hierbij een oplossing zijn om het aantal overbodige verplaatsingen toch binnen de perken te houden. Begin juli werd de eerste van drie fases in de realisatie van het Distripark ingeluid. Eind 2021 moeten de eerste bedrijven hun deuren openen op het Distripark.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.