Volgende week wordt begonnen met kap van 240 zieke essen

18 juli 2019

DORDRECHT - Vanaf 24 juli begint de gemeente met het kappen van essen die in ernstige mate zijn aangetast door de schimmelziekte essentaksterfte. De 240 bomen staan verspreid door heel Dordrecht. Boomrooierij Weijtmans voert de kapwerkzaamheden uit.

Op het Eiland van Dordrecht staan zo'n tienduizend essen. Helaas is 90 procent aangetast door de essentaksterfte, een boomziekte die Europa zwaar treft. De essen die nu gekapt gaan worden zijn ernstig aangetast. Voor elke gekapte boom wordt een nieuwe terug geplant. Daarbij houdt de gemeente wel rekening met de aanwezigheid van kabels en leidingen. Als een herplant niet op exact dezelfde plaats kan, dan doet ze het zo dicht mogelijk in de buurt.

Bij de herplant worden verschillende boomsoorten gebruikt. Dit leidt tot meer variatie en een sterker bomenbestand, dat minder kwetsbaar is voor boomziektes. Een eventuele aantasting van een bepaalde boomsoort leidt dan ook niet meer tot een kaalslag van een hele straat of laan.
Bomen waar nesten of verblijfplaatsen van dieren of vogels zijn aangetroffen, worden voorlopig niet gekapt

Achtergrond essenziekte
De essentaksterfte is een schimmelziekte die vanuit het noorden van Duitsland en Polen massaal is opgerukt richting het zuiden. Helaas is ook Nederland, en dus ook het Eiland van Dordrecht, in de greep van de schimmelziekte gekomen. De gevolgen zijn ernstig: de es sterft langzaam af en afgestorven takken kunnen uit de bomen vallen. Vooral in gebieden waar essen langs de kant van de weg staan, levert dit groot gevaar op. Je kan zo'n tak op je hoofd of voertuig krijgen. Daarom heeft de gemeente alle essen op grondgebied van de gemeente op de ziekte geïnspecteerd. De conclusie is bedroevend: 90 procent van de essen is aangetast. In het slechtste geval worden in de komende 15 jaar zo'n 9000 bomen vervangen.

Snoeien als het kan
Dordrecht heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van een landelijk protocol hoe om te gaan met de essentaksterfte. Ze is één van de eerste gemeenten die dit protocol heeft toegepast. In Dordrecht is ervoor gekozen om alleen te kappen als de veiligheid in gevaar is. Dit doet de gemeente bewust omdat ze niet weet hoe de ziekte zich gaat ontwikkelen. Als een boom gespaard kan worden door alleen de aangetaste takken te verwijderen, dan beperkt ze het tot snoeien.

Een extern adviesbureau, Terra Nostra, heeft alle essen geïnspecteerd. Uit het inspectierapport blijkt dat er niet zo snel over hoeft te worden gegaan tot rigoureuze kap. Voorlopig kan er veelal volstaan worden met snoeien. Daarnaast investeert de gemeente in onderzoek hoe ze de essentaksterfte kan bestrijden. Maar de gemeente ziet het wel wat somber in. Snoei kan een tijdelijke oplossing zijn. Maar op termijn zou het kunnen zijn dat ze het grootste deel van de essen moeten vervangen.

Waar en wanneer wordt gesnoeid en gekapt?
In 2019 worden 1065 essen gesnoeid. In de tweede helft van april is hiermee begonnen. 240 essen worden vervangen. Het gaat om bomen die ernstiger zijn aangetast en die op locaties staan die mogelijk gevaar opleveren. Denk aan stadsparken en langs fietspaden. De meeste bomen zullen dit jaar gekapt worden in de wijk Dubbeldam. De overige 7843 essen worden geinspecteerd.
.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.