Data en meldingen leiden tot plan van aanpak verkeersonveilige locaties

19 juli 2019 door Hennie van der Zouw
Data en meldingen leiden tot plan van aanpak verkeersonveilige locaties

DORDRECHT - De ongevalscijfers en meldingen van Dordtenaren hebben geleid tot een plan van aanpak van verkeersonveilige plaatsen in de stad. Daarin staat dat in 2019 6 punten fysiek worden verbeterd. Ook start de gemeente met een operatie verfkwast voor kleinere ingrepen. In 2019 wordt op 15 plaatsen belijning of bebording aangepast. De komende jaren kan op veel plekken werk met werk worden gemaakt; op locaties waar werkzaamheden plaatsvinden aan bijvoorbeeld de riolering wordt gelijk de verkeerssituatie aangepakt. De meldingen over snelheid en andere verkeersovertredingen worden besproken met de politie en handhaving. Het plan van aanpak wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Begin 2019 hebben Dordtenaren bijna 900 meldingen gedaan van plekken die zij als verkeersonveilig ervaren. 13 daarvan stonden ook in de Top20-lijst van plaatsen met de meeste ongevallen. Analyses van beide lijsten hebben nu geleid tot een plan van aanpak voor 2019 en daarna.

Operatie verfpot
De locaties zijn in categorieën opgedeeld. Verkeersovertredingen, kleine verbeteringen, fysieke reconstructie en werk-met-werk. Wethouder Rik van der Linden: “Sommige meldingen gaan over kleine zaken. Borden die beter kunnen, belijning of haaientanden die ontbreken. Met een operatie verfkwast willen we deze plekken verbeteren. Daarvoor reserveren we jaarlijks € 100.000,-.”

Ingrijpender
In andere gevallen zijn ingrijpender maatregelen nodig. Van der Linden: “Soms is het nodig een verkeerssituatie aan te passen. Bijvoorbeeld door een kruising anders in te richten, inritconstructies toe te passen of snelheidsremmende maatregelen te nemen. Die ingrepen kosten vaak flink wat geld. Waar dat kan, combineren we dat met werk dat de komende jaren toch al uitgevoerd wordt. Dat scheelt kosten en overlast. Waar we die combinatie niet kunnen maken of snel ingrijpen noodzakelijk is, investeren we vanuit het budget voor verkeersveiligheid."

In 2019 worden de kruisingen Talmaweg-Galileilaan, Merwedestraat-afritten N3, Willem de Zwijgerlaan-Nassauweg, Vrieseweg-Singel, Vest-Vriesebrug en de rotonde bij het Leerpark aangepakt. Zo’n 15 plekken worden vanuit operatie verfpot verbeterd. Bij zeker 15 plekken kan de komende jaren meegelift worden op andere werkzaamheden. Met de politie voert de gemeente het gesprek over de meldingen van verkeersovertredingen.

Feiten en beleving
Van der Linden is enthousiast het betrekken van de stad. “Verkeersveiligheid gaat over feiten - ongevallen - en beleving. Beide hebben we in kaart gebracht. Ik ben heel blij met de betrokkenheid van onze inwoners. Dit levert waardevolle informatie op die we de komende jaren kunnen gebruiken bij keuzes hoe we het budget voor verkeersveiligheid besteden.”

Het plan van aanpak verkeersonveilige plekken wordt ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.