Tour langs burgemeesters opmaat voor 450 jaar eerste vrije statenvergadering

16 mei 2018
Tour langs burgemeesters opmaat voor 450 jaar eerste vrije statenvergadering

DORDRECHT /OUDEWATER - Elf burgemeesters kregen woensdag 16 mei bezoek van hun collega's uit Dordrecht en Oudewater.

Ze plaatsten hun handtekening onder een moderne versie van de notulen van de in juli 1572 gehouden Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht.

Vrijheid en verdraagzaamheid zijn er sleutelwoorden in en daarom ging de Koning de burgemeesters tijdens zijn bezoek aan Dordrecht op 27 april 2015 voor. Zo opende hij ook het museum Hof van Nederland.

De burgemeesters vertegenwoordigen de steden die besloten tot officieel politiek verzet tegen de bestuurlijke en religieuze beperkingen die de Spaanse koning wilde opleggen. De gemeente Delft kon in 1572 niet in Dordrecht zijn, maar sloot zich na juli 1572 als eerste andere Hollandse stad bij de verklaringen aan.

Wouter Kolff (Dordrecht) en Pieter Verhoeve (Oudewater) hadden het initiatief genomen om langs de elf collega's in het land te gaan. Verhoeve was, toen hij nog in Dordrecht politiek actief was voordat hij in 2012 burgemeester van Oudewater werd, al volop met de toekomst van het verleden bezig.

De stad Dordrecht heeft, met het museum Hof van Nederland, ook een plek waar de geschiedenis van 1572 vorm krijgt.

De eerste vrije Statenvergadering bracht al vaak de Koning of Koningin naar Dordt, waarmee zij bevestigden in de traditie van hun voorvader prins Willem van Oranje te staan. Hij was het symbool van de opstand tegen de Spanjaarden, die in 1568 volgens de geschiedenis op school begon als de tachtig jarige oorlog.

,,In 2022 is het 450 jaar geleden en willen we het groter aanpakken’’, zegt de Dordtse burgemeester Kolff.

Volgens het Leidsch Dagblad was dat mede een reden om bij de collega's langs te gaan met het verzoek te tekenen: ,,Deze ondertekening is ook met het oog daarop in 2022.. Maar het thema vrijheid en tolerantie blijft actueel en kun je niet vaak genoeg benadrukken.’’ De Leidse burgemeester Henri Lenferink beaamt dat. ,,Het is heel goed dat dit thema levend gehouden wordt. Vrijheid staat ook in het devies van stad en universiteit.’’

Volgens sommige bronnen zette Prins Willem van Oranje ook zijn handtekening op een brief eind 1574 in Dordrecht om Leiden voor het moedig verzet tegen de Spanjaarden een universiteit te laten stichten. De Prins logeerde toen in de Berckepoort nabij het Hof. 

Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.