Oud-politicus Jan Terlouw bij viering en herdenking Eerste Vrije Statenvergadering

20 juni 2018
Oud-politicus Jan Terlouw bij viering en herdenking Eerste Vrije Statenvergadering

DORDRECHT - Oud-politicus Jan Terlouw zal dit jaar spreken tijdens de viering en herdenking van de Eerste Vrije Statenvergadering. Deze vindt plaats op donderdag 19 juli bij museum Het Hof van Nederland, in Dordrecht.

De dag bestaat uit een feestelijke viering in de Kloostertuin met eten, muziek en een speakerscorner waar onder andere Kees Thies het woord zal nemen. Aansluitend zal de  officiële herdenking op het Hof, waarbij ook verschillende vertegenwoordigers aanwezig zijn van de 12 steden die in 1572 deelnamen aan de Eerste Vrije Statenvergadering. Van bewoners tot toeristen, iedereen is welkom. Het inhoudelijke programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Hoffeesten met koninklijk tintje
In juli 1947 werden de Hoffeesten voor het eerst georganiseerd, in het bijzijn van toenmalig koningin Juliana en prins Bernhard. Gaandeweg groeide het uit tot een groot meerdaags feest met optochten in historische kledij, fanfaremuziek, versierde wagens, een kermis, toneeluitvoeringen en concerten van popartiesten. Ook stond een autotocht langs de 12 steden op het programma. In de jaren '70 is het evenement gestopt.

Viering en herdenking in ere hersteld
In 2015 openden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens Koningsdag het museum Het Hof van Nederland. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Eerste Vrije Statenvergadering ook daadwerkelijk plaatsvond en vertelt onder andere het verhaal van deze bijzondere historische gebeurtenis, die van groot belang is voor de Nederlandse geschiedenis. Sinds 2015 wordt de Eerste Vrije Statenvergadering ook weer jaarlijks gevierd en herdacht.

Onbekend maar niet onbelangrijk
De Eerste Vrije Statenvergadering was een belangrijke gebeurtenis tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Willem van Oranje was al enkele malen de strijd aangegaan met het Spaanse gezag in de Nederlanden, toen op 19 juli 1572 op zijn verzoek delegaties van 12 steden bijeenkwamen in het Augustijnenklooster in Dordrecht. Met de vergadering wilde Oranje meer steun en financiering krijgen voor zijn vrijheidsstrijd. Dit lukte: Willem van Oranje werd hersteld in zijn functie van stadhouder van Holland. Het was een belangrijke eerste stap naar een onafhankelijke republiek der Nederlanden, de voorloper van het Nederland van nu. Ook werd tijdens de vergadering de door Oranje gewenste vrijheid van godsdienst opgetekend.

De Eerste Vrije Statenvergadering is daarmee een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis. Weliswaar relatief onbekend bij de Nederlander, maar enkele jaren geleden in het blad Quest door vooraanstaande historici uitgeroepen tot de belangrijkste dag uit de Nederlandse geschiedenis. In 2017 gaf hoogleraar Herman Pleij in de media nog een pleidooi voor meer aandacht rond deze gebeurtenis.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.