Van 450 jaar eerste Vrije statenvergadering in 2022 naar 450 jaar de unie van Dordrecht in 2025

17 juli 2018
Van 450 jaar eerste Vrije statenvergadering in 2022 naar 450 jaar de unie van Dordrecht in 2025

DORDRECHT/ZEELAND - De herdenking en viering van de eerste vrije statenvergadering op donderdag 19 juli bij het Hof van Nederland is een opmaat tot meer historische momenten.

De steun die 446 jaar geleden prins Willem van Oranje kreeg van de twaalf Hollandse steden in de strijd tegen de Spanjaarden beleeft in 2022 een kroonjaar.

De gemeente gaat de komende jaren bekijken hoe aan de 450 ste herdenking - twee jaar na achthonderd jaar stadsgeschiedenis in 2020  - aandacht kan worden besteed. Op weg daarheen zal in elk geval al een standbeeld worden onthuld van de Prins van toen. Verder is het veelzeggend dat oud-politicus JAN TERLOUW donderdagavond een hoofdspreker is.

Het brede programma - dat aanstaande donderdag 19 juli om vijf uur begint in de kloostertuin - wordt duidelijk als groeimodel gezien om meer draagvlak te krijgen voor herdenken en vieren. Tevens is de hoop dat de datum ook meer landelijke uitstraling krijgt.

Thies

De zogeheten speakerscorner is breder van opzet en tot de genodigden die in elk geval zullen spreken behoren in elk geval columnist Kees Thies, Jannie Bozuwa die zich inzet voor een bus naar de Essenhof, Jacqueline van den Berg van de dochters van Dordrecht en een (jongeren) delegatie van een moskee.

Vrijheid van geweten en verdraagzaamheid zullen ook doorklinken in de toespraken vanaf 19 uur op het middenplein van het voormalige Augustijnenklooster, dat die functie in 1572 verloor.


Op weg naar 2022 als belangrijk jaar komt ook 2025 dichterbij. Dan is het 450 jaar geleden dat de unie van Dordrecht werd gesloten waarbij ook Zeeland koos voor de prins van Oranje.

De afgevaardigden van de steden, die naar Dordrecht kwamen, vertegenwoordigden in 1572  Haarlem, Leiden, Gouda, Gorkum, Oudewater, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Edam en Monnikendam. Delft onderschreef kort na de vergadering ook de afspraken om Willem van Oranje weer te erkennen als stadhouder, die door de Spaanse koning in de ban was gedaan. Zo'n brede afvaardiging herhaalde zich in het jaar 1575.

1575

Op 15 januari 1575, kwamen de afgevaardigden van de adel en de steden weer bijeen in de voormalige eetzaal van het Augustijnenklooster. Ook gedeputeerden van Zeeland, Zaltbommel en Buren zijn toen naar Dordrecht gekomen. Volgens historie was er zo voor de eerste keer een vergadering van de Staten Generaal.

Dat stond niet op zichzelf. De Staten Generaal en het Spaanse gezag onderhandelden in Breda over vrede in 1575. De onderhandelingen sleepten zich  voort tot 14 juli, terwijl in Dordrecht de gesprekken in Breda op de voet werden gevolgd. De uitkomst was duidelijk:  Alleen de godsdienstvrijheid kon niet worden geregeld en dus kwam er geen vrede.

Op 4 juni ondertekenden de Staten in Dordrecht het Verbonde tussen de Steden van Hollant en Zeelandt, onder den Gouvernemente en gehoorsaemheydt van den Prince van Oranje.  Zeeland sloot zich zo aan, alhoewel al in 1572 Vlissingen en Veere zich hadden losgemaakt van het Spaanse gezag. Middelburg volgde pas een aantal jaren later.


Unie

De Unie van Dordrecht werd onder andere door de negentiende eeuwse historicus Robert Fruin  gezien als de grondslag van de verenigde Nederlanden. Veel bekender is de Unie van Utrecht, gesloten op 23 januari 1579.

Dit was een uitbreiding van de Unie van Dordrecht met de gewesten Gelderland, Utrecht en Groningen. Later kwamen daar de andere provincies bij. Men zwoer de Spaanse koning formeel af (Plakkaat van Verlatinge op 26 juli 1581).

De unie van Dordrecht wordt ook genoemd in een persbericht over zondag 29 juli wanneer de ook Dordtse dichter Jacob Cats centraal staat in een kerkdienst in de Michielskerk in Grijpskerke.  Die kerk kreeg in 1575 voor het eerst een predikant als voorganger. Ook Vlissingen en Veere kozen al in 1572 voor de Prins. Middelburg bleef langer in Spaanse handen.

Website Grijpskerke

Op de website van de kerk in Grijpskerke staat meer informatie, waarover over de Dordtse Synode waaraan Jacob Cats bijzondere aandacht besteden. De Dordtse journalist Hans Berrevoets is gevraagd ook het woord te voeren.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.