Herdenking Eerste Vrije Statenvergadering is op weg naar 450 jaar in 2022

20 juli 2018
Herdenking Eerste Vrije Statenvergadering is op weg naar 450 jaar in 2022

DORDRECHT - De eerste Vrije Statenvergadering - zo verbonden met Dordrecht - was een belangrijke stap op weg naar de onafhankelijkheid en vrijheid van ons land.

Burgemeester Kolff sprak bij het Hof van Nederland tijdens de herdenking van deze bijzondere vergadering. Ook burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam en oud-politicus Jan Terlouw hielden deze avond ook een toespraak. Zij onderstreepten ook het belang van de eerste vrije statenvergadering als een stap in de vorming van een van Spanje onafhankelijk land.

Vanaf 2011 wordt in Dordrecht eraan gewerkt om 19 juli als historische datum terug te brengen op de Dordtse, regionale en landelijke kaart.

Columnist Kees Thies Thies onderstreepte en steunde vandaag (20 juli) deze inzet op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar. Hij was gistermiddag ook een deelnemer aan de speakerscorner in de kloostertuin.

Ook RTV Dordrecht (Fokko van der Straaten) en het Reformatorisch  Dagblad (RD) volgden de herdenking van eeste vrije statenvergadering van 2018. Op de website van RTV Dordrecht staat al het journaal en ook veel foto's van de plechtigheid.

De Telegraaf was aanwezig met een journalist van het Stad Huygens journaal dat - zo is de planning - op maandag 23 juli in het teken staat van de viering en herdenking van 19 juli in Dordrecht. AD De Dordtenaar deed vandaag (20 juli) verder geen verslag.  De Stem van Dordt en het Papendrechts Nieuwsblad kwamen wel met een bericht vandaag op de eigen website. Dordt Centraal had vanaf 22 uur 19 juli al een serie foto's meegenomen van de plechtigheden voor het museum Hof van Nederland.

In de toespraken werd ook aandacht gegeven aan andere belangrijke historische momenten, zoals in 2020 achthonders jaar stadsrechten en duizend jaar nederzetting aan het water, 2021 zeshonderd jaar st. Elisabethvloed, 2022 vierhonderd jaar eerste vrije statenvergadering en in 2025 precies 450 jaar unie van Dordrecht.

Bijna alle twaalf steden, die in 1572 naar de vergadering in Dordrecht kwamen, waren met een burgemeester of plaatsvervanger aanwezig. Dat was volgens de burgemeesters ook een tegenbezoek aan Dordrecht nadat in mei Kolff met college Pieter Verhoeve van Oudewater was langs geweest.

Delft werd ook ven harte welkom geheten, want deze oranje-stad ondertekende de notulen van de Dordtse vergadering als eerste stad enkele dagen na de vergadering in Dordrecht. Marja van Bijsterveldt - net als Jan Terlouw ook een oud-minister - liet weten zich goed thuis te voelen bij de plechtigheden.

Geert Ter Steeg (the Movies), GertJan Vogel (Platform Dordtse Kerken) en Hans Berrevoets (aanjager vanaf 2011) en GertJan Schouten en Sascha Broeders (van het museum Hof van Nederland) vormden de voorbereiden de werkgroep. Peter Schoon, de directeur van de museumorganisatie, trad als ceremoniemeester op.

Foto's: Wim van de Pol.

Foto: Dominee J.M. Haak van de Kandelaarkerk. (Foto: Wim van de Pol)

Jan Terlouw tijdens herdenking Eerste Vrije Statenvergadering: ' Democratie in gevaar door "zeker weten" '

Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw was donderdagavond één van de sprekers tijdens de 4de herdenking en viering van de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572, in Dordrecht. Terlouw sprak rond het thema vrijheid en tolerantie vooral waarschuwende woorden. Hij hekelde de groeiende machtsongelijkheid in de samenleving. Zijn verhaal eindigde met een positieve noot.

Naast inwoners van de stad werd de herdenking bijgewoond door vertegenwoordigers van de andere elf Hollandse steden die aanwezig waren bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 19 juli 1572, zoals Haarlem, Alkmaar en Leiden. Onder hen veel (loco)burgemeesters. Burgemeester Kolff van Dordrecht refereerde in zijn speech aan het bezoek dat hij 16 mei met Pieter Verhoeve, burgemeester van Oudewater, bracht aan de 12 steden. "Wij vonden en vinden het belangrijk om samen op te trekken, deze historische gebeurtenis in de spotlights te plaatsen en de actuele waarde van tolerantie en vrijheid te benadrukken. Samen hebben we de ambitie om daar de komende periode echt stappen in te zetten, net als onze voorgangers in 1572."

Ook burgemeester Sievers van Edam-Volendam nam het woord en riep bestuurders op hun verantwoordelijkheid te nemen in het beschermen van tolerantie. Sievers: "Eensgezindheid, saamhorigheid, verbondenheid: voor de staten en steden destijds, maar ook voor staten en steden van nu, voor multilaterale samenwerkingsverbanden van cruciaal belang, omdat deze waarden de allernoodzakelijkste voorwaarde vormden en vormen voor het behoud van zowel deze gedeelde idealen van vrijheid en tolerantie, als het behoud van de staat als zodanig." Namens het platform van Dordtse kerken sprak dominee Matthijs Haak.

Indrukwekkende toespraak van Jan Terlouw
Vrijheid en tolerantie brengen vooruitgang in wetenschap, ethiek en moraal, betoogde Terlouw. Dat is de grootste verdienste van deze waarden, waarvoor een prille basis werd gelegd in 1572. Ze hebben volgens hem ons leven uiteindelijk aanzienlijk verbeterd, in de eeuwen die volgden.

'Maar steeds meer beheersen enkele zeer rijken de instrumenten voor informatievoorziening, de infrastructuur, de transportmiddelen, de investeringsbeslissingen. En de lobbykracht is enorm'. Vervolgens stelde hij dat deze macht in een democratie moet kunnen worden afgenomen door het volk, maar dat het de vraag is of dat onder eerdergenoemde omstandigheden in deze tijd nog mogelijk is.

Politici moeten zich volgens hem bij iedere beslissing afvragen: wat vind ik rechtvaardig tegenover hen die na ons komen? Alleen in een samenleving waar alle belangen meetellen kan de uitkomst hoopgevend zijn. Ook de belangen van de zwakken, armen, dieren en planten.
Terlouw sloot af met hoopgevende woorden: 'zorg dat domheid en macht elkaar niet omarmen en bewaak met alle energie de rechtstaat, de grondwet, de democratie. Hier in Dordrecht werd op 19 juli 1572 de basis gelegd waarop in de Nederlanden een democratische rechtstaat kon groeien. Ik ben ervan overtuigd dat het de enige staatsvorm is waarin rechtvaardigheid houdbaar is.'

Foto: Mevrouw Lieke Sievers, de Burgemeester van Edam/Volendam. (Foto: Wim van de Pol)

Hierboven Peter Schoon van het Dordrechts Museum en de organisatie. (Foto: Wim van de Pol)

Foto: Alle burgemeesters van de deel nemende plaatsen. (Foto: Wim van de Pol)

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.