Alex de Jong levert LEGO-sculpturenfoto's voor ansichtkaarten voor Chinaproject

28 maart 2017
Alex de Jong levert LEGO-sculpturenfoto's voor ansichtkaarten voor Chinaproject

DORDRECHT - Waarschijnlijk heeft zijn dochter Kira de eerste kaart gehad. “Hieper de piep hoera” staat er op, met een afbeelding van een LEGO-sculptuur van Noddy. De sculptuur is gemaakt door de Dordtenaar Alex de Jong, de  internationaal bekende LEGO-sculptuurbouwer. Arianne van het Chinaproject zocht twee foto’s uit, van de uitgebreide verzameling sculpturen van Alex en maakte er kaarten van. Op de andere kaart staan smurfen, met de tekst: “van harte gesmurft”.

Naast de kop melk en kop koffie zet Alex een draak van LEGO op tafel. “De kop hiervan heb ik net binnengekregen”, zegt hij tevreden. “Ook zaten er een vleermuis, een haai en andere beestjes bij.” LEGO levert niet alleen bouwpakketten, maar ook tal van beestjes en poppetjes, die soms erg gewild zijn bij verzamelaars.

Poppetje erbij gezet
Het kaartenproject is opgezet om een zendeling in Hendrik Ido Ambacht financieel, die nu in China is, te ondersteunen. Arianne is lid van de Vrije Evangelische gemeente in Ambacht, waar ze Alex van kent. “Binnen de kerk ben ik inmiddels aardig bekend”, vertelt Alex. “Dat komt ook door een project wat ik eens voor de kerk gemaakt heb.” Hij zoekt door zijn enorme voorraad foto’s op zijn laptop, en laat een foto zien van de evangelische kerk uitgevoerd in LEGO. “Toen was het jaarthema van de kerk: bouwen aan de gemeente”, vervolgt hij. “De dominee vroeg: “Het thema gaat over bouwen en we weten dat je graag bouwt. Wil je het kerkgebouw nabouwen?” Bij de kerk staat een poppetje wat precies lijkt op de dominee. Het blijkt een grapje te zijn. “Een kind heeft uit zijn eigen LEGO een poppetje erbij gezet. Dat is gewoon leuk, dus dat mocht gewoon blijven staan.

Alex maakt altijd foto’s van zijn ontwerpen en voert de bouwschema’s in in zijn computer. “Als ik iets af heb, neem ik het wel eens mee naar mijn werk”, vertelt Alex, die programmeur van beroep is. Hij laat een foto zien van Noddy, waarop hij de achtergrond geretoucheerd en een schaduw bijgetekend heeft. Arianne heeft de foto verder gefotoshopt en LEGO-blokjes op de achtergrond toegevoegd. “Ze wil voor elk wat wils en zoveel mogelijk verschillende kaarten hebben”, legt Alex de keuze voor LEGO-kaarten uit.

Bouwen door de tijd heen
Op het moment exposeert Alex bij museum de Timmerwerf in De Lier, met de expositie “Bouwen door de tijd heen”. Hier is zijn ontwerp van de voorkant van het museum in LEGO te bezichtigen, naast een aantal sculpturen. “Ik kreeg een ansichtkaart van het museum als model”, vertelt Alex over zijn werkwijze. “Dat was mijn hoofdvoorbeeld. Zelf heb ik er nog referentiemateriaal bijgezocht op google streetview en foto’s van internet. Voor het merendeel heb ik grijze stenen gebruikt en trucs toegepast om de ramen en deuren erin te krijgen. Heel wat trucs. Maar het is 100 procent origineel LEGO. Boven de gevels is gereedschap afgebeeld. De zaag had ik. De handboor niet, dat is een elektrische boor geworden. De cirkelzaag en de hamer erboven heb ik geïmproviseerd. Dat vonden ze erg leuk bij het museum.  Ze waren heel erg in hun nopjes met het ontwerp.”

De expositie loopt tot 17 juni. Meer informatie is te vinden op de site van de Timmerwerf: www.detimmerwerf.nl.

Door Ton Ve

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.