Eén van de deelnemers van Kunsthoofd: kunstenaar Ina Rogge

25 juli 2019
Eén van de deelnemers van Kunsthoofd: kunstenaar Ina Rogge

DORDRECHT - Eén van de kunstenaars die regelmatig op het kunstevent Kunsthoofd te zien was, is de Dordtse Ina Rogge. Hoewel het nog niet zeker is of ze dit jaar van de partij is, heeft ze hier al verschillende malen haar kunsten en werken vertoond. Met tussenposen tekent en schildert Ina bijna haar hele leven. Daarnaast heeft ze zich - niet onverdienstelijk - op fotobewerking gestort.

“Schilderen en tekenen doe ik eigenlijk al vanaf de lagere school”, vertelt Ina. “Ik vond het heerlijk om met verf en potloden mijn fantasie volledig te laten gaan. Ik zat dan compleet in mijn eigen dromerige wereld. Tijdens de middelbare school is het schilderen een beetje op de achtergrond geraakt. Ik was gewoon lekker aan het puberen; uitgaan en dergelijke.”Uitlaatklep
“Tijdens mijn werk in de psychiatrie was het schilderen een heerlijke uitlaatklep voor het toch wel zware werk", aldus Ina. "Ik ging cursussen volgen aan het Instituut voor Creatieve Ontwikkeling en heb me daar toegelegd op portret en model schilderen.” Ina heeft ook nog cursussen bij de Berckepoort gedaan en een opleiding aan de kunstacademie in Antwerpen gevolgd, maar heeft die door omstandigheden niet af kunnen maken.

Fotobewerking
“Met fotobewerking ben ik begonnen, omdat ik tijdens het wandelen veel foto’s maakte. Wat ik in het begin Spielereien noemde is uitgegroeid tot een ware fotobewerkingshobby. Het is super om met beelden te spelen en de werkelijkheid creatief te vervormen, zodat er een geheel nieuw beeld ontstaat.”

Ina heeft een atelier bij het culturele ontmoetingscentrum DOOR. Net als vele andere atelierhouders daar, is ze enthousiast over haar ruimte. “Ik ben superblij met mijn atelier bij DOOR. Het is heerlijk om een ruimte voor jezelf te hebben en dan in een schildersflow te kunnen geraken.”

Kunsthoofd
Momenteel exposeert Ina bij de HSK groep in Dordrecht met nieuw en experimenteel werk. Helaas is dit niet toegankelijk voor bezoek. Ook is ze één van de deelnemers van Kunsthoofd. Hierbij is elke zondag in juli en augustus een groep kunstenaars aan het werk te zien bij het Groothoofd. Ze houden zich bezig met verschillende disciplines en stijlen. Zo wordt er geschilderd, getekend, gebeeldhouwd en er zijn fotografen. Elke editie is er een muzikant.

Toelichting van Ina, bij haar werken voor de expositie Gentle Alignment:"Hoe ruw de onderkant ook is, er is altijd iets zachts, kleurrijk en harmonieus van te maken. Met zachte subtiele vormen geschilderd op ruwe jute, heb ik dit gestalte gegeven. Zachte sprankelende kleuren symboliseren de potentie van elk mens om te kunnen stralen. De subtiele lijnen geven de verbondenheid weer die wij met elkaar hebben. Het gebruik van natuurlijke materialen is bewust gekozen en staat voor de verbondenheid met de natuur. De mens is immers rechtevenredig kwetsbaar als de natuur."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.