Kees Klok: 'Sloop oude postkantoor maakte van Dordrecht niet de mooiste stad van Holland'

30 juli 2019
Kees Klok: 'Sloop oude postkantoor maakte van Dordrecht niet de mooiste stad van Holland'

DORDRECHT - De sloop van het oude postkantoor aan het Bagijnhof is de grootste stedebouwkundige misstap van de vorige eeuw.

Dichter en schrijver Kees (C.A.) Klok noemt het als argument om aan te geven dat de oudste stad van Holland daarom niet de mooiste stad is geworden. Hij schrijft met regelmaat een weblog:

"De sloop van het postkantoor is bijna 45 jaar geleden en nog voor veel Dordtenaren een pijnplek in de persoonlijke herinneringen.

In De Dordtenaar of later het AD De Dordtenaar komt haast minstens een keer per jaar of meer het oude postkantoor nog langs.

Op de krant werd soms gekeken welke journalist het meeste die herinnering wakker hield, met overigens een verrassende uitkomst.

Het gemeentebestuur van toen was betrokken bij de sloop van het oude postkantoor en het oude gymnasium aan de Spuiboulevard.

Het postkantoor zou volgens berekeningen van toen niet rendabel te renoveren zijn. In andere steden zijn oude postkantoor gebleven. Amsterdam achter het paleis op de Dam is een groot voorbeeld. Elders zijn beeldbepalende postkantoren soms een bijzondere horeca gelegenheid geworden dus er is een publieke functie gebleven. In Dordt bestaat POST op de plek waar na 1975 enige tijd het nieuwe postkantoor te vinden was, maar dat is ook historie.

Een bezoeker aan het postkantoor in 1877 wordt wel bij POST in herinnering gehouden. Vincent van Gogh bracht er zijn brieven voor broer Theo, maar toen was het hoofdkantoor van de PTT nog op de Visstraat te vinden".

Kees Klok kijkt terug langs de waterkant bij Groothoofd:

"Het voordeel van op een eiland wonen, is dat je aan de rand ervan kunt zitten.

Dat doe ik.

Omdat het een mooie zomernamiddag is, ben ik naar de rand gefietst, naar wat wij in Dordrecht het Groothoofd noemen. Daar landden in vervlogen tijden hoogwaardigheidsbekleders die de stad aandeden. De hertog van Alva, bijvoorbeeld, en niet eens zo gek lang voor de verovering van Den Briel door de Watergeuzen.

Een paar jaar geleden stapten de koning en koningin er aan land, om de verjaardag van Willem-Alexander te vieren. Ik was die dag in Griekenland. Ik denk niet dat de koning mij heeft gemist.

Dordrecht is de oudste stad van Holland. Als het in het verleden bestuurders had gehad met wat meer historisch besef, zou het ook de mooiste stad van Holland zijn. Ik hoor allerlei talen om mij heen. Engels, Duits, Vlaams, die heerlijk klinkende variant van het Nederlands.

Ik vang zelfs een paar flarden Grieks op. Ik onderdruk de neiging om 'denk aan de sloop van het oude postkantoor' te roepen. Over de grootste stedebouwkundige misstap van de vorige eeuw is inmiddels wel genoeg geklaagd, zonder dat het ooit iets heeft geholpen.

Ik staar over het water. Ineens zie ik aan de overkant een gebouw waarvan ik geen idee heb waarvoor het dient. Vreemd dat het me nooit eerder is opgevallen. Ik weet niet of ik het mooi of lelijk vind, wel dat het detoneert. Aan de overkant wordt ook Nederlands gesproken. Als ik er kom, zelden, kunnen ze mij verstaan.

Ooit was ik getrouwd met een meisje van de overkant, al duurde dat maar kort. Drie jaar gaf ik zelfs les aan de overkant.

En dan zo'n gebouw! Misschien was het verloren tijd, maar het waren wel erg leuke leerlingen".

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.