Vliegende start voor Freegan Kitchen: Iedereen mag aanschuiven, er is eten genoeg (+video)

25 augustus 2015
Vliegende start voor Freegan Kitchen: Iedereen mag aanschuiven, er is eten genoeg (+video)

DORDRECHT -  Free food….gratis eten/dineren… uhhhh… hoe kan dat? Robis (30) praat er gemakkelijk over, gemakkelijk in de zin van ‘het is niet zo moeilijk’. Wel lastig om te begrijpen in een wereld die, om in Engelse sferen te blijven, redeneert in termen van “There is no such thing as a free lunch’.

Een verhaal over een opvallend, idealistisch initiatief, dat zeker, maar… (hoe) werkt het…?

Robis Koopmans verwijst naar zijn inspiratiebron The Free Cafe in Groningen. Ivanka Annot verwoordt waar het om gaat als volgt:  “De meest belangrijke motivatie is om een droomplek te creëren waar iedereen welkom is, waar geld geen rol heeft in wie mee kan doen en wie niet. In plaats van op geld draaien we op de inzet van mensen, op het vrijelijk delen van kennis en ideeën en op het opnieuw in gebruik stellen van materialen die anders weggegooid worden.”

Robis Koopmans voegt daaraan toe: “Je verzamelt voedsel op plaatsen waar dat anders wordt weggegooid, je hebt een locatie nodig waar je mensen kunt ontvangen én mensen die je inspireren en helpen. Zo simpel is het.”
Hij vervolgt “Een voorbeeld; aan het einde van de markt gaan bepaalde, niet verkochte, groenten en/fruit in de vuilniswagen.

Vroeger werd dit ‘afval’ van de marktkramen eerst gewogen en moesten de markt-handelaren -per kilo- een afvalbijdrage betalen. Zware watermeloenen wilden ze dan wat graag kwijt. Tegenwoordig betalen de marktkooplui een vaste afvalbijdrage. Nu sta ik aan het einde van de markt met een houten karretje naast de vuilniswagen. Letterlijk vlak voordat goede groenten en fruit worden weggegooid mag ik die dan meenemen. Regelmatig worden er opmerkingen gemaakt waaruit blijkt dat niet iedereen begrijpt waar ik mee bezig is, maar… ik krijg ook veel positieve reacties.”
Met sommige marktkramen, zoals de frietkraam,  heeft hij afspraken gemaakt “Die zetten spullen voor me klaar”.  Wanneer omstanders meer wil weten geeft hij ze een kaartje met het Internetadres: Facebook.com/TheFreeganKitchen.

Qua locatie heeft hij afspraken kunnen maken voor het kosteloze gebruik van de Dordtse culturele ontmoetingsplek/gebouw  DOOR aan de Voorstraat 144.  Robis: “Zes dagen per week was dit gebouw al in gebruik, alleen op maandag niet. De Freegan Kitchen is er nu één keer per week…op maandag dus. We beginnen om 12.00 uur met koken en de mensen kunnen hier eten vanaf 17.30 uur.”

Het derde ‘ingrediënt’… mensen? Mensen die alles klaar maken en mensen die komen eten?
Waar komen die vandaan?  Hoeveel hulp heb je nodig? Hoeveel mensen kun je te eten geven? Robis: “Op verschillende manieren ben ik al een jaar of tien bezig met het voorkomen van verspilling van voedsel en het gratis verstrekken van voedsel. Daarbij heb ik mensen ontmoet die me spontaan willen helpen. Er heeft zich een netwerk gevormd. Nu we bij DOOR ook over een geschikte locatie beschikken gaat het prima.. De eerste keer, vorige week maandag, waren er ongeveer honderd eters, deze week waren er nog iets meer.”

Klaartje is één van de eters. Zij vertelt:
“Ik ben hier vandaag voor het eerst en het eten is heerlijk! Gewoon eten wat de pot schaft en gezellig met elkaar in een ruimte, doet me denken aan een volkskeuken; als je wil kan je helpen en iedereen mag aanschuiven, er is eten genoeg. Dat het gratis is wil niet zeggen dat alleen een bepaald type mensen hier komt, kijk maar om je heen. Alles en iedereen zit hier te smullen met in hun achterhoofd dat dit eten anders ongebruikt in de container zou zijn verdwenen, zonde en niet nodig dus.Een goed en eerlijk initiatief werkt denk ik als een magneet, geef het initiatief van een individu een fysieke ruimte en hulp komt dan in vele vormen vanzelf naar je toe. Zelf eet ik niet vaak veganistisch, maar vind het verrassend en lekker wat ik hier op mijn bord krijg. Ik ben er volgende week weer!”


Deze bijzondere Freegan Kitchen werkt en heeft een vliegende start, dát is in ieder geval duidelijk. Meer weten, mee eten? Het kan, gratis.


Tekst en foto's: Karel Thieme

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.