Freegan Kitchen, een droom van een initiatief

05 april 2017
Freegan Kitchen, een droom van een initiatief

DORDRECHT - Robis Koopmans, de kok en één van de initiatiefnemers van Freegan Kitchen heeft een droom. Omdat DOOR op zoek is naar extra inkomsten en de ruimte nodig heeft waarin Freegan Kitchen zat, is Freegan Kitchen op zoek naar een andere locatie. Het centrum heeft haar voorkeur. Ze is met een aantal locaties in gesprek. Maar Koopmans droomt ook over het bouwen van een nieuw pand. Hij heeft hierover met de gemeente gesproken. “Het is alleen nog een droom”. Freegan Kitchen is dicht totdat er een nieuwe locatie is. Het project had op 3 april haar laatste maaltijd in het pand van DOOR.

Freegan Kitchen is een organisatie die voedselverspilling tegen wil gaan en mensen wil verbinden. Zij haalt op zaterdag voedsel op van de markt, vlak voor dat het in de vuilniswagen zou belanden. Ook boeren bieden hun overschotten aan.  Daar wordt een gratis veganistische maaltijd mee bereid die vaak door meer dan 100 mensen bezocht wordt. De redacteur schoof aan en proefde één van die maaltijden.

Oost Europees accent
Het is nog vroeg. Het schijnt dat het vaak druk is en dat je  soms op een plek moet wachten als je laat komt. Er is nog niemand te zien in en om het pand. Maar al gauw komen er mensen aanlopen en –fietsen. Sommigen groeten elkaar. Om kwart over 5 wordt de deur geopend. De gasten worden verwelkomd door Robis en enkele medewerkers. Er zijn twee zaaltjes. De kleinste is de knuste. Aan tafel geeft een vrouw een hand. Een dame met een Oost Europees accent. “Leuk je te ontmoeten. Voor het eerst hier?” Mensen van alle leeftijden zijn aangeschoven, ook kinderen.

Op een krijtbord op de schouw staat het menu. Uiensoep, andijviestamppot met paddenstoelensaus, fruit met chutney toe. Hoe smaakt bijna weggegooid voedsel? En is veganistisch eten echt zo goed als er gezegd wordt? Het is een aangename verrassing. Het smaakt allemaal heerlijk. En de aanbevolen dagelijkse dosering vitamines en andere nuttige stofjes krijg je ruimschoots binnen.

Granaatappels
De mensen aan tafel zijn het eens: die kok kan koken. De meeste gasten zijn hier al vaker geweest. Het gesprek kabbelt verder over de plantenhangers aan het plafond, of men gaat stemmen en over boerka’s, of dat nou wel of niet mag in Nederland. De meningen lopen hierover uiteen. Een discussie wordt het niet.

Na de maaltijd wordt er nog even nagepraat. De ober vertelt dat je eten wat over is mee mag nemen. Er zijn nog wat druiven en granaatappels die dankbaar worden meegenomen.

Door Rieke van Valen

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.