Opvang Dordtse weeskinderen als bakermat verzorgingsstaat na twee eeuwen in wandelgids

DORDRECHT - In de wandelgids wandelen door Werelderfgoed, die deze maand uitkomst, staat ook geschiedenis van Dordrecht. Dordtse weeskinderen maakten twee eeuwen geleden - in 1820 - mee de kolonie WILLEMSOORD mogelijk. Die herinnering ligt nu in de gemeente Steenwijkerland. Dat ligt in de kop van Overijssel.
Wim Huijser, ook bekend als biograaf van C.Buddingh' , meldt in elk geval op voorhand al een feit van twee eeuwen geleden. In 2016 kwam een afvaardiging vanuit de omgeving van Steenwijkerland nog naar Dordrecht toe en werd ontvangen door burgemeester Arno Brok. Ook de burgemeester van Steenwijkerland was naar Dordrecht gekomen.
De Steenwijker Courant berichtte in 2016:
,,In 1820 ving de pas uit de grond gestampte Kolonie 3 bijna zestig verpauperde weeskinderen uit Dordrecht op. Deze kinderen, volgens Kolonie-stichter Johannes van den Bosch ‘verduveld baldadig’, bloeiden op in Willemsoord."
Brok waardeerde de historie van twee eeuwen terug, die hij typeerde als bakermat voor de verzorgingsstaat . De Steenwijker Courant: Een uniek stukje geschiedenis, de bakermat van onze verzorgingsstaat’, sprak Brok. Ook bedankte hij Willemsoord voor de goede zorgen van 1820. ‘Ik wil u namens de Dordtse wezen van 1820 hartelijk danken dat uw voorouders hen hebben opgenomen, gevoed en opgeleid. Met deze ontvangst wil ik dat graag onderstrepen.’
(tekst Wim Huijser over ook weeskinderen uit Dordrecht)
Dordtse weeskinderen
In de beginperiode werd in Willemsoord geëxperimenteerd met het onderbrengen van weeskinderen bij koloniegezinnen.
Zo kwamen er in 1820 op één dag 59 weeskinderen uit Dordrecht aan. Hoewel harde bewijzen nooit zijn geleverd, bestaat het vermoeden dat in Willemsoord ook twee buitenechtelijke kinderen van de koninklijke familie werden ondergebracht.
Willem en Marianne der Nederlanden werden in 1820 als Floris en Emma ingeschreven in het register van de Maatschappij, waarna ze in Willemsoord in een nieuw gezin werden geplaatst. Voor het onderbrengen van ‘wezen’ werd aan de Maatschappij een bijdrage betaald.
Deze kwam niet toe aan de kinderen, maar diende om de kolonie in stand te kunnen houden.
(tekst over wandelgids)
Wandelen door Werelderfgoed
Met deze wandelgids maken routemaker Rob Wolfs en publicist Wim Huijser de wandelaar deelgenoot van de strijd tegen de armoede, die Johannes van den Bosch begin negentiende eeuw met de oprichting van de Koloniën van Weldadigheid voor ogen had.
Het leed van de paupers -de armoedzaaiers die vanuit de steden tewerkgesteld werden op de schrale grond- echoot nog over de prachtige Drentse, Friese en Belgisch Kempense velden. We zwerven met deze gids door de bossen langs gestichten, koloniehuisjes en -kerkjes door prachtige bomenlanen en langs vaarten waarin het zweet van de kolonisten nog maar nauwelijks is opgelost.
In 2017 werden de Koloniën van Weldadigheid vanwege hun unieke cultuurhistorische waarde door de Nederlandse regering voorgedragen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de zomer van 2020 wordt definitief besloten of deze nominatie wordt toegekend.
Ondertussen zijn de Koloniën ook voorgedragen bij de Europese Commissie voor de titel Europees Erfgoedlabel. Na het maken van deze wandelgids moet de toekenning daarvan volgens de auteurs nog slechts een formaliteit zijn ...
Bericht van de uitgever:
BESTEL DEZE GIDS MET KORTING ...
'Weldadig wandelen' verschijnt op 31 augustus maar kan nu al besteld worden voor slechts € 10,- (na 31 augustus geldt de landelijke winkelprijs van € 16,95). Een kortingscode is niet nodig! En als u tegelijk nog een tweede gids (dezelfde óf een andere) bestelt betaalt u geen verzendkosten!
Uw (eventueel gecombineerde) bestelling wordt z.s.m. ná 31 augustus verstuurd.