Regels voor uitstallingen aangepast

19 december 2014
Regels voor uitstallingen aangepast

DORDRECHT - Dordrecht heeft de regels voor uitstallingen in winkelgebieden gewijzigd. De belangrijkste vernieuwing is dat er geen vergunning meer hoeft te worden aangevraagd voor het plaatsen van uitstallingen bij een pand, zoals reclameborden, producten of decoratie. Tegelijkertijd zijn de regels om de straat toegankelijk te houden verscherpt.

De gemeente heeft samen met ondernemers en andere belanghebbenden (WMO Adviesraad , winkeliers en anderen) gekeken hoe de regels voor uitstallingen verbeterd kunnen worden. Uitgangspunten waren daarbij om de lastendruk bij de ondernemers te verminderen en de overlast voor het wandelend publiek tegen te gaan.

Geen vergunning, wel regels
In het nieuwe beleid is de vergunning voor uitstallingen afgeschaft. Wel zijn de regels voor het plaatsen van voorwerpen op straat of in winkelcentra aangescherpt. De gemeente zal ook strenger gaan toezien op het naleven van de regels.

Nieuwe regels
De nieuwe regels gaan uit van een ruime doorloopstrook voor voetgangers. Ook moeten hulpdiensten te allen tijde een vrije doorgang houden van tenminste 3,5 meter. In de Binnenstad mag over maximaal 25% van de gevelbreedte een uitstalling staan. Verder mogen uitstallingen niet geplaatst worden voor de deur/entree van het pand en mag een uitstalling alleen geplaatst worden bij het eigen pand.

Controle
Voor de binnenstad en winkelcentra in de wijken gelden nadere regels die in goed overleg de betrokkenen tot stand zijn gekomen. De winkeliers gaan elkaar ook zelf controleren. Daarnaast zal de gemeente zal strenger controleren op uitstallingen. Bij niet naleving kan de uitstalling worden verwijderd of een boete worden opgelegd.

Ingangsdatum
De nieuwe regels gaan in op 1 januari. Begin komend jaar zal de gemeente starten met een handhavingscampagne in alle winkelgebieden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.