Verruimde regels uitstallingen werken goed

19 augustus 2019 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - De nieuwe regels voor uitstallingen in de binnenstad blijken goed te werken. Veel ondernemers en bewoners maken gebruik van de ruimere mogelijkheden om bijvoorbeeld plantenbakken en zitjes tegen hun gevel te zetten. Aan de andere kant houden ondernemers en bewoners zich goed aan de regels.

Twee jaar geleden ontstond er discussie over het uitstallingenbeleid naar aanleiding van de situatie bij stripwinkel Sjors op het Scheffersplein. Daar stond een zitje dat niet aan de regels voldeed. Naar aanleiding van die discussie heeft de gemeente haar eigen regels nog eens tegen het licht gehouden.  Aan de ene kant wil het college de levendigheid  van de binnenstad vergroten, aan de andere kant moet er –vooral in het winkelgebied- wel voldoende ruimte overblijven voor voetgangers en hulpdiensten.

Ruimte
De nieuwe regels gelden sinds april 2019. Ze zijn tot stand gekomen na overleg met belanghebbenden. Bewoners en ondernemers mogen voorwerpen voor hun hele gevel uitstallen, zolang de ingang maar vrij blijft. Ook moet er voldoende ruimte overblijven voor voetgangers (1 meter 50) en in winkelwandelstraten 3 meter 50. De uitstallingen mogen maximaal een meter uitsteken uit de gevel. Bankjes, bloembakken en dergelijke mogen buiten blijven staan, commerciële uitstallingen alleen tijdens de openingstijden van de winkel. Voor deze uitstallingen is geen vergunning nodig. Voor commerciële uitstallingen moeten ondernemers wel precario betalen.

Handhaving
Handhaving Dordrecht heeft sinds eind april bijna alle ondernemers en bewoners bezocht waar uitstallingen, bloempotten of zitjes nog niet voldeden aan de nieuwe regels. De reacties die Handhaving krijgt van belanghebbenden op de nieuwe regels zijn over het algemeen  positief.  Aan de ene kant ervaren ze dat er meer mag. Tegelijkertijd is er begrip voor de beperkingen.

Maatwerk
Naast de algemene regels is er ruimte voor maatwerk. Hiervoor moet nog wel een vergunning worden aangevraagd. Stripwinkel Sjors heeft van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Het zitje voor de winkel staat daar nu dus met vergunning.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.