Eerste Nederlandse basisschool in beweging met calisthenics

10 juli 2019
Eerste Nederlandse basisschool in beweging met calisthenics

DORDRECHT - OJBS “De Driehoek” in Dordrecht zet in samenwerking met Calisthenics Training Centre van 9 t/m 19 juli als eerste basisschool van Nederland alle leerlingen, leraren en ook de directeur in beweging met calisthenics gymlessen. De samenwerking tussen “De Driehoek” en calisthenics expert en CEO van Calisthenics Training Centre Jason Bonam werd op 28 mei beklonken. Stichting OPOD (waar De Driehoek onder valt) wil duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie bevorderen door bestendige en duurzame acties die op langere termijn de inzetbaarheid van de medewerkers vergroten. Wij vinden het belangrijk dat ook kinderen zich bewust worden van een gezonde leefstijl en besteden daarom aandacht aan gezonde voeding, bewegen en bewegend leren. Wij willen kinderen met zo veel mogelijk facetten kennis laten maken op dit gebied. Daarom introduceren wij calisthenics gymlessen voor de gehele school.

Calisthenics is afgeleid van de twee Griekse woorden Kalos en Sthenos, die respectievelijk schoonheid en kracht betekenen. Letterlijk ‘mooie kracht’, wat neerkomt op de esthetiek en bouw van het lichaam door middel van training. Calisthenics is een trainingsvorm waarbij je het lichaam traint d.m.v. kracht‐ en conditieoefeningen. In tegenstelling tot de bekende trainingsvormen in sportscholen wordt hier geen gebruik gemaakt van apparatuur of gewichten. De enige weerstand die je krijgt is het lichaamsgewicht zelf. Op basis daarvan kan je via diverse oefeningen jouw kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en flexibiliteit verbeteren.

In de laatste schoolweek krijgen alle leerlingen van “De Driehoek” calisthenics gymlessen van Jason Bonam. Ouders zijn vanzelfsprekend ook van harte welkom en zelfs het team gaat aan de bak. De lessen zullen plaatsvinden op 9, 11, 12 & 19 juli, tussen 09:00 en 12:00 uur in het calisthenicspark gelegen in het Sterrenburgpark. Calisthenicsparken zijn outdoor sportfaciliteiten waar men de sport calisthenics kan beoefenen. Sinds 2012 zijn er meer dan 150 calisthenics parken in Nederland in de openbare ruimte gerealiseerd in verschillende gemeenten. Deze faciliteiten komen goed van pas bij het verzorgen van calisthenics gymlessen voor scholen.De activiteit met calisthenics sluit niet alleen goed aan bij “De Driehoek” maar ook bij de missie die Jason Bonam sinds 2012 heeft m.b.t het verspreiden van de sport calisthenics in Nederland. Hiervoor werkt hij o.a. samen met gemeenten, KNKF (Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessbond) en andere partijen. Jason zet graag in op de jeugd en daarom is “De Driehoek” een mooi voorbeeld van het in beweging brengen van een  school d.m.v. de sport calisthenics. Voor dit sportproject wordt er ook samen gewerkt met Luuk de leeuw van Dordt Sport. Luuk de Leeuw komt de kinderen tijdens de sportlessen extra motiveren en hij helpt een handje bij het verzorgen van de lessen. 

Jason heeft al eerder samengewerkt met scholen, van VMBO tot HBO niveau. De calisthenics lessen zijn onderdeel van een sportprogramma die hij ontwikkelt heeft voor basisscholen ter bevordering van sportdeelname en het stimuleren van het sport- en beweeggedrag van kinderen. Het programma zal op termijn ook ingezet worden voor de kinderopvang en overige organisaties die met kinderen werken. Als het aan Jason ligt volgen er meer scholen die hij met calisthenics gymlessen in beweging kan brengen. Calisthenics in de vorm van gymlessen introduceren en implementeren binnen het onderwijs is zijn streven. Uiteraard moeten er nog meer calisthenicsparken gebouwd worden voor het faciliteren van de gymlessen. Gemeenten die nog geen calisthenicspark hebben kunnen altijd om advies vragen bij Jason. Hij bied ondersteuning bij het maken van een projectplan en de aanvraag. Voor meer informatie m.b.t. de calisthenics gymlessen en calisthenicsparken kan men mailen naar calisthenicsprojectnl@gmail.com. Kijk ook op de facebook pagina “Calisthenics Project” voor info en calisthenics gerelateerde activiteiten.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.