Opbrengst van 'Swim to Fight Cancer Dordrecht' blijft dit jaar in eigen stad

04 juli 2017

DORDRECHT - Het zwemevenement ‘City Swim to Fight Cancer’ in de historische havens van Dordrecht krijgt dit jaar een extra Dordts tintje. De hele opbrengst komt namelijk ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van leukemie in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het doel is om uit te zoeken welke patiënten het meest gebaat zijn bij een nieuwe, veelbelovende combinatie van medicijnen tegen chronische lymfatische leukemie (CLL), een vorm van bloedkanker.

Tijdens de edities van 2015 en 2016 leverde de City Swim van Dordrecht rond de 200.000 euro op voor de bestrijding van kanker. Het geld werd bij elkaar gebracht door honderden individuele zwemmers en teams, die zich fanatiek lieten sponsoren. “We leggen nu de lat voorzichtig iets hoger en hopen op 225.000 euro”, zegt uitvoerend directeur van het evenement Pieter van ’t Zelfde. Het zwemfestijn voor de bestrijding van kanker wordt deze zomer gehouden op zaterdag 26 augustus en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van vele bedrijven, met Dudok als hoofdsponsor.

Het geld uit vijf deelnemende steden – dit jaar worden het er zes – ging voorheen via de landelijke organisator, Stichting Fight Cancer, naar onderzoeken in het hele land. “Absoluut toponderzoek door vooraanstaande onderzoekers, allemaal goedgekeurd door KWF Kankerbestrijding”, vertelt Van ’t Zelfde. “Maar voor ons toch enigszins ‘op afstand’. Vorig jaar kwam ik erachter dat ook in het ziekenhuis in Dordrecht op hoog niveau onderzoek plaatsvindt. En juist vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis was er de afgelopen jaren al volop deelname aan en betrokkenheid bij de City Swim. Zo ontstond het idee om een deels Dordts onderzoek voor te dragen om onze opbrengst aan te geven. Hopelijk halen we daardoor nog meer geld op.”

KWF gaf na een strenge procedure goedkeuring aan de gedegen patiëntstudie door internist-hematoloog dr. Mark David Levin, in samenwerking met prof. dr. Kater van het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam) en dr. Kersting van het Haga Ziekenhuis (Den Haag). De studie is eind 2016 van start gegaan en duurt in totaal zeven jaar. Van ’t Zelfde: “Stichting Fight Cancer vond het geen enkel probleem als wij onze opbrengst dit jaar exclusief doneren aan dit specifieke onderzoek. Helemaal mooi is dat KWF zelf het eventueel resterende bedrag al heeft toegezegd aan dit onderzoek. Het kost namelijk iets meer dan onze beoogde opbrengst.”

Levin is erg tevreden met deze grote stimulans voor het onderzoek. “Inderdaad weten veel mensen niet dat wij in Dordrecht actief deelnemen aan een aantal grote internationale studies met de nieuwste geneesmiddelen. Dat betekent dus ook dat dergelijke middelen voor patiënten in onze regio heel vroeg beschikbaar zijn. Wat wij met dit onderzoek gaan testen, is welke patiënten het meest gebaat zijn bij de nieuwe combinatie van obinutuzumab en venetoclax: twee middelen die tumorcellen in het bloed afbreken. In het laboratorium lijkt de werking heel effectief te zijn. Door middel van innovatieve laboratoriumtesten en onderzoek naar de biologische leeftijd van de deelnemende patiënten, willen we degenen onderscheiden bij wie de combinatie het beste werkt.”

De onderzoekers gaan op zoek naar manieren om de behandeling zo op te bouwen, dat deze resultaat heeft en toch goed te verdragen is. Patiënten met CLL zijn veelal ouderen met een verslechterende conditie. Voor hen zijn de bestaande behandelingen al snel te belastend. Levin: “Als we succes hebben, kunnen we ook zwakkere patiënten in de toekomst effectief en veilig gaan behandelen.” In Nederland wordt CLL jaarlijks bij 900 nieuwe patiënten vastgesteld. Een deel van de patiënten heeft chemotherapie nodig die gepaard kan gaan met bijwerkingen. Deze nieuwe combinatie zónder chemotherapie wordt juist bij deze oudere en kwetsbare patiënten getest.”

Levin, zelf een zeer sportief arts, is voornemens om ook een duik te nemen. “Als de stad Dordrecht dit voor ons onderzoek gaat doen, kan ik natuurlijk zelf niet op het droge blijven staan.” Ook bestuursvoorzitter Peter van der Meer zwemt mee, evenals een bedrijfsteam en diverse individuele ziekenhuismedewerkers en dokters. Belangstellenden kunnen zich nog inschrijven via https://dordrecht.swimtofightcancer.nl/

Foto ASz
Hematoloog dr. Mark-David Levin (rechts) coördineert het onderzoek waarvoor onder anderen ziekenhuisdirecteur Peter van der Meer (links) geld bijeen zwemt tijdens de City Swim. In het midden Pieter van ’t Zelfde, directeur van het evenement.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.