Het verhaal over de kunst van het Westen en de Wereld

03 september 2019 door Hennie van der Zouw
Het verhaal over de kunst van het Westen en de Wereld

DORDRECHT - Cursus ‘Grand Tour du Monde’, Kunst voorbij de Horizon - De vijfdelige kunstgeschiedeniscursus in de Trinitatiskapel ’Grand Tour du Monde, kunst voorbij de horizon’ haakt in op een actueel onderwerp: hoe verhoudt Europa zich tot de andere delen van de wereld?

Het is een vervolg op de geslaagde reeks ‘Grand Tour, langs steden waar de kunst tot bloei kwam’, die vorig jaar rond dezelfde tijd draaide, maar ook cursisten die voor het eerst instappen, kunnen mee op deze avontuurlijke ‘reis door de kunst’.

De titel Grand Tour verwijst naar de grote reis die jongelieden vroeger ondernamen om volwassen te worden. Europese steden wijdden hen in in de tradities van het sociaal verkeer. Vooral in Italiaanse steden hoorde daar een flinke portie antieke kunst bij.

“Maar deze cursus gaat niet alleen over die periode van de zeventiende en achttiende eeuw”, vertelt docent Annenies Keur, ”de titel is eigenlijk vooral bedoeld als ‘kapstok’. Door de Grand Tour werd je wijzer, via de kunst leerde je over het leven. Kunst was altijd een directe weerslag van wat mensen bezighield, van hun geloof en hun waarden in het leven. Zo hoop ik met deze Grand Tour du Monde ook wegen te openen naar gedachtes over kunst.”

Ontmoetingen
De kunstgeschiedenis is vooral westerse geschiedenis. Overal ter wereld werd kunst gemaakt, maar die speelde nooit een rol in het verhaal. In deze cursus gaat het om ontmoetingen met die ‘vreemde’ kunst, met andere tradities en verhalen.
“Kijk bijvoorbeeld naar het Oriëntalisme,  waardoor schilders zoals Otto Pilny zinnenprikkelende voorstellingen gingen maken van een Midden-Oosten dat in werkelijkheid niet bestond”, zegt Keur.

Reis door de eeuwen
Het startpunt ligt in de prehistorie, bij de wonderbaarlijke mondiale kunst van steentijdmensen. Overal op de aardbol maakten mensen tekeningen met opvallende gelijkenissen. We kunnen hieruit afleiden dat mensen contact met elkaar hadden over lange afstanden. In de loop van de geschiedenis tekenen zich nog meer grote trajecten zich af. Het spoor van de zijderoute en de ontdekkingsreizen voert naar kunst van ‘vreemde’ volken en culturen.
Met de kolonialisering en globalisering werd de westerse cultuur wijdverbreid, maar wat betekent dat, mag iedere wereldburger nu meedoen in de kunstwereld? Of is het andersom; moet de kunst zich af-vragen of zij nog wel bestaansrecht heeft en wordt de werkelijke kunst tegenwoordig buiten het Wes-ten gemaakt?

Trinitatiskapel
De cursuslocatie is de sfeervolle kosterij van de Trinitatiskapel in de Vriesestraat, waar de wanden zijn volgehangen met geïnspireerde teksten en de thee wordt geschonken in gebloemde porseleinen kopjes.

Annenies Keur is zelfstandig kunsthistorica. Zij woont in Dordrecht en geeft lezingen en cursussen door het hele land.
De ‘Grand Tour du Monde, kunst voorbij de horizon’ bestaat uit vijf tweewekelijkse bijeenkomsten, en start op maandag 30 september 15.00u.
Informatie en aanmeldingen via annenies.atelier@gmail.com.

Afbeeldingen
• Joseph Mallord WilliamTurner (1775-1851) Canal Grande in Venetië, ca. 1835
• Otto Pilny (1866-1936) Slavenmarkt, 1910 (Bovenste foto)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.