Suzan de Groot van Geef het Dordt: “Als je hier werkt, ga je zelf waarderen wat je hebt”

08 juni 2018
Suzan de Groot van Geef het Dordt: “Als je hier werkt, ga je zelf waarderen wat je hebt”

DORDRECHT - Na 3 jaar is ze nog altijd heel gedreven. Samen met een legertje vrijwilligers zet Suzan de Groot zich in om mensen te helpen die in armoede leven. Dit doet ze middels de stichting Geef het Dordt. Hier komen tweede hands goederen binnen, die de stichting verspreidt onder mensen die het hard nodig hebben. De meeste aanvragen komen binnen via het Sociale Wijkteam, maar ook het jeugdzorg en het Leger des Heils weten ze te vinden. Geef het Dordt groeit langzaam uit haar voegen, maar tegelijkertijd drijven er donkere wolken boven haar bestaan.

Bij het voormalige schooltje aan de Bosboom Toussaintstraat 62 staat een busje klaar om spullen te vervoeren naar iemand die een aanvraag heeft ingediend. Binnen sorteert Suzan de goederen, om de opslag overzichtelijk te houden. In de gang drinken de vrijwilligers Willem van den Berg, Lisette van Gemeren en Simon Wulfse een bakje koffie. Wienus Dekker is net naar huis. Er hangt een gemoedelijk sfeer.

Flatje in Wielwijk
“Het is kleinschalig begonnen”, vertelt Suzan. “In een flatje in Wielwijk in de Van Kinsbergenstraat. Het was op 1-hoog en je moest met de spullen de trap op en af. Daar hebben we dik 2 jaar gedraaid. Het flatje werd gesloopt, we moesten er uit. We waren ook groter geworden met de opslag, het aanbod van goederen werd te groot en je wilt mensen niet teleurstellen.”  Daarna kon Geef het Dordt terecht in dit gebouw. Het werd gehuurd door de tweede handszaak Schoon en Goedkoop. De stichting mocht hier een ruimte betrekken, zonder huur te betalen. Een maand geleden is de tweede handswinkel gestopt. “We moeten nu de huur zelf ophoesten, daarom houden we een rommelmarkt. We hebben de spullen van Schoon en Goedkoop gekregen, die we kunnen verkopen.”

“Er is een grote groep mensen die wat uit te geven heeft. Ze willen niet dat hun gegeven spullen verkocht worden. We zijn geen concurrentie met een tweede handswinkel. Het gaat met een gesloten beurs. Het is een systeem voor duurzaamheid. Dingen die je ziet zijn bedroevend. Sommige mensen hebben wel een bank, tafel en bed, maar verder niks, nog geen gordijnen voor de ramen. Ondanks alle ellende zijn er veel succesverhalen. Het is fijn dat je je steentje bij kan dragen. We krijgen wel eens dure banken. Soms heeft iemand amper te eten, maar hebben ze zodoende wel een Jan des Bouvrie bank in huis. We kunnen een grote groep mensen helpen.”

350 Cadeautjes
Bij Geef het Dordt gebeurt meer dan goederen uitgeven. Zo is er een kapper bij betrokken die wekelijks zo’n vier mensen knipt. ”Ik kreeg een mailtje van een kok”, vertelt Suzan. “Hij zei: “Wat een mooi initiatief.” Voor de minima wil hij een gezellig uit eten organiseren. Hij is kok en biedt graag zijn diensten aan. In december hebben we 350 cadeautjes ingepakt voor alle kinderen waarvan de ouders begeleid worden door het Sociale Team. Zo kregen ze een cadeautje met de Sint.” Achter de schermen leidt een flinke groep vrijwilligers alles in goede banen. Iemand onderhoudt de website en sociale media, de boekhouding wordt kosteloos gedaan, spullen worden uitgereden en zo nodig gerepareerd.

“Hoe mooi is dit.” Suzan wijst naar een nieuw uitziende TV met platbeeld. “We krijgen er ook veel met dikkere achterkanten, maar als je niks hebt ben je er blij mee. We hebben een basispakket, mensen mogen een bankstel uitkiezen, maar we hebben ook pannen, potten, beddengoed tot zelf een theezeefje. Als je hier werkt, ga je zelf waarderen wat je hebt.”

Elektronica testen
De vrijwilligers hebben de bus volgeladen en zeggen gedag. Willem heeft een stereo getest en komt er nog even bij zitten. “Het is een hobby”, zegt hij. “Ik werk hier een dag of 2, een uur of 20. Dat is verschillend, bij goed weer ga ik een eind fietsen. Het is leuk om te doen. Je hebt hier mensen om je heen en hebt een praatje. Je bent gezellig bezig met zijn allen. Suzan vervolgt: “We eten ook met elkaar. Het is belangrijk dat je vrijwilligers gemotiveerd houdt.” Naast elektronica testen helpt Willem met sjouwen en doet klusjes. Hij haalt een schroevendraaier uit zijn zak. “Ik liep net langs deurtjes die scheef hingen, die heb ik vast geschroefd."

Suzan ziet een goede toekomst voor de stichting. Zo kunnen er nog veel meer goederen worden opgehaald en zijn er participatieplekken mogelijk om bijvoorbeeld goederen te repareren. Ze droomt van een gratis te gebruiken pand, zo mogelijk samen met gelijkgestemde stichtingen. Maar Geef het Dordt heeft het ook moeilijk. De school is wel van de gemeente, maar wordt beheerd door een anti-kraakbedrijf. Die vraagt huur. Geef het Dordt zou het direct van de gemeente kunnen betrekken. Ook is er geld nodig voor benzine voor de bus en voor een bakje koffie en thee voor de vrijwilligers. Suzan: “We zitten als een hijgend hert te wachten op een bedrijf dat wil sponsoren. We moeten het een beetje van giften gaan hebben. We hopen ook op subsidie van de gemeente. Dit kan eigenlijk niet stoppen toch? Het moet blijven bestaan.”

Rommelmarkt
De rommelmarkt is op zaterdag 16 juni van 11.00 tot 15.00 uur. De plaats is het voormalige schoolgebouw aan de Bosboom Toussaintstraat 62 en het wordt georganiseerd in samenwerking met Speelotheek Pip & Zo. Doneren is ook mogelijk. Druk hiervoor op de knop doneren op de facebookpagina van Geef het Dordt: https://www.facebook.com/geefhetdordt/

Tekst: Ton Vermeulen

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.