Vrieseweg en Kasperspad dicht voor schonere energie

11 september 2019 door Hennie van der Zouw
Vrieseweg en Kasperspad dicht voor schonere energie

DORDRECHT - De Vrieseweg is tijdelijk dicht ter hoogte van de Kruiskerk. Ook is het Kasperspad niet toegankelijk voor auto’s.

Maar waarom eigenlijk?

Op dit moment wordt er hard aan gewerkt om de verwarming van de Kruiskerk over te zetten naar het warmtenet van HVC. Kees Kolbe, voorzitter van de beheercommissie van de Kruiskerk, vertelt: ‘We willen graag van het gas af, om de Groningers te sparen, en we willen natuurlijk milieuvriendelijker gaan verwarmen binnen de mogelijkheden die de kerk als monument heeft.’

De huidige installatie van de Kruiskerk is versleten. Kees vertelt: ‘De hoofdleiding van warmtenet ligt in de Vrieseweg dus de afweging van het gas af en verwarmen via het warmtenet van HVC was niet zo moeilijk. Nu wordt het warmtenet nog gevoed met heet water dat door de vuilverbranding wordt opgewekt. De restwarmte die anders in de lucht verdwijnt, verwarmt dus straks onze kerk. Als de vuilverbranding uit Dordt gaat verdwijnen, gaan ze overschakelen op aardwarmte, nog beter voor het milieu.’

Harm-Jan Klein, voorzitter van de Kruiskerk, zegt: ‘We hopen dat de overlast voor de buurt zo kort mogelijk duurt. We zijn er ons van bewust dat het heel vervelend is, maar er komt wel iets goeds uit voort!’

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.