Allereerste ‘Walk of Peace’ Dordrecht – Wandelen voor Vrede in Bamenda

18 september 2019 door Hennie van der Zouw
Allereerste ‘Walk of Peace’ Dordrecht – Wandelen voor Vrede in Bamenda

DORDRECHT - Op zaterdag 21 september aanstaande vindt tussen 10:30 en 12:00 uur in Dordrecht de allereerste ‘Walk of Peace’ plaats. Die dag, tevens Internationale Dag van de Vrede, start de landelijke Vredesweek die jaarlijks wordt georganiseerd door de internationale vredesorganisatie Pax. Stichting Dordrecht Bamenda grijpt deze gelegenheid aan om, middels een vredeswandeling door de binnenstad van Dordrecht, aandacht te vragen voor de situatie in zusterstad Bamenda in Kameroen. Daar heerst sinds najaar 2016 een conflict dat al vele slachtoffers kent. In aanwezigheid van Veronica Kini, voorzitter van partnerorganisatie Ntankah Village Women Common Initiative Group (NVWCIG) uit Bamenda met wie de stedenband al jaren samenwerkt, zal tijdens de wandeling aandacht gevraagd worden voor dit internationaal erg onderbelichte conflict. Ook zal de vurige wens van de bevolking om weer in vrede te leven benadrukt worden. De wandeling start op het Stadhuisplein en eindigt bij de Sint Antonius en Bonifatiuskerk op de Burgemeester de Raadsingel.

Op het Stadhuisplein zal Helma Maas namens Pax in een korte speech iets vertellen over de landelijke Vredesweek, die dit jaar het thema ‘Vrede over de grenzen heen’ heeft gekregen. Vervolgens wordt door diverse sprekers nader ingegaan op het belang van vrede en van betrokkenheid vanuit Dordrecht bij mensen die niet in vrede leven. Dordrecht adopteerde eerder dit jaar het motto #jebentnietalleen. Deze boodschap is, naast voor alle Dordtenaren, ook bedoeld voor onze vrienden elders, waaronder in zusterstad Bamenda. Enkele sprekers, waaronder Veronica Kini van NVWCIG en vertegenwoordigers van stichting Dordrecht Bamenda, zullen in hun speeches dan ook inzoomen op de situatie in Bamenda. Zij zullen daarbij de urgentie van een terugkeer tot de vrede belichten. Daarna wordt de wandeling ingezet en wandelt de stoet van het Stadhuisplein onder begeleiding van djembés naar de Burgemeester de Raadsingel. Daar worden vervolgens met twee minuten stilte de slachtoffers van de crisis in Bamenda (en crises elders) herdacht, waarna de Walk met een kort dankwoord wordt afgesloten.

Wie na de wandeling de stad in gaat, kan nog iets doen voor Bamenda: bij Café Americain in de Stadsbibliotheek op de Groenmarkt kunnen mensen voor 9,50 euro een pondspak speciale ‘Gerda Roast’ kopen: vers gebrande koffiebonen uit Bamenda. De opbrengst gaat naar het noodhulpfonds van de stedenband, waarmee slachtoffers van de crisis door partnerorganisatie NVWCIG geholpen worden aan onder andere voedsel, medicijnen en sanitaire producten.

Alle Dordtenaren – en anderen voor vrede willen wandelen of zich betrokken voelen bij Kameroen - zijn van harte uitgenodigd om aan deze vredeswandeling deel te nemen. Zij kunnen op die wijze de Internationale Dag van de Vrede te vieren en hun betrokkenheid bij onze vrienden in zusterstad Bamenda te laten zien! Aanmelden is prettig, maar niet verplicht: info@dordrecht-bamenda.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.