100 jaar vrijeschoolpedagogiek in het Onderwijsmuseum

26 september 2019 door Josette Huisman
100 jaar vrijeschoolpedagogiek in het Onderwijsmuseum

DORDRECHT - Woensdagmiddag 25 september opende in het Nationaal Onderwijsmuseum een presentatie over vrijeschoolpedagogiek. Onder grote publieke belangstelling verrichte Rian van Dam, voorzitter van de Vereniging van vrijescholen, de openingshandeling.

De presentatie is in nauwe samenwerking tussen de Dordtse vrijeschool en het Nationaal Onderwijsmuseum tot stand gekomen. ‘In 2019 bestaat het vrijeschool onderwijs 100 jaar én bovendien viert de Dordtse vrijeschool haar 40-jarig bestaan,’ vertelt Petra Reijnhoudt, directeur van het Onderwijsmuseum. ‘Deze jubilea vormden voor ons natuurlijk een prachtige aanleiding voor een presentatie in het Onderwijsmuseum over deze bijzondere vorm van onderwijs. We zijn erg blij met de medewerking van de Dordtse vrijeschool die een aantal mooie objecten ter beschikking heeft gesteld.’

Tijdens de opening vertelde Rian van Dam dat het vrijeschoolonderwijs momenteel méér dan gemiddeld in de belangstelling staat. ‘Vrijescholen staan in een traditie van vernieuwing en groeien als nooit tevoren. Ook dát is een goede aanleiding voor deze mooie presentatie.’

De presentatie bestaat uit een selectie van historisch en modern onderwijsmateriaal. In beeld en tekst wordt uitleg gegeven over de geschiedenis en de belangrijkste uitgangspunten van het vrijeschool onderwijs. Er zijn onder meer tekeningen, muziekinstrumenten, lesmethoden en meubilair te zien. Na afloop van de tentoonstelling zal een deel van het materiaal een plek krijgen in de vaste opstelling van het Onderwijsmuseum.

De presentatie is te bezichtigen van 25 september 2019 tot met 5 januari 2020 in het Nationaal Onderwijsmuseum aan de Burgemeester de Raadtsingel 97.

Foto: Nationaal Onderwijsmuseum - Kinderen van de Dordtse vrijeschool bewonderen de tentoonstelling

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.