Ben Corino wil WILLIE BATENBURG 20 jaar na zijn dood plek geven in collectief geheugen

04 oktober 2019
Ben Corino wil WILLIE BATENBURG 20 jaar na zijn dood plek geven in collectief geheugen

DORDRECHT - Willie  Batenburg uit Dordrecht verkreeg in de jaren negentig van de vorige eeuw plotseling een grote bekendheid als artiest. OENE MAINE MATSJ TIROL werd zijn grote hit. Met name radio Rijnmond speelde een grote rol bij zijn doorbraak.

Radio-maker Ben Corino wil hem in januari 2020 - twintig jaar na zijn overlijden - een plek geven in het collectief geheugen.

Hij maakte dat in een twitter bericht bekend: OPROEP Voor een radiouitzending over de Dordtse Volks-Cultheld Willie Batenburg (1927-2000) ben ik op zoek naar herinneringen die men heeft aan deze .artiest".

Elke zaterdag van 10 tot 1 uur heeft ben Corino een eigen radio-programma bij RTV Dordrecht.

(WIKIPEDIA)

Willie Batenburg (Zaltbommel, 27 juli 1927 – Rotterdam, 28 januari 2000) was een kleine anonieme artiest uit Dordrecht met een banjo totdat hij ontdekt werd door een paar medewerkers van Radio Rijnmond.

Zijn muziek werd vanaf dat moment regelmatig gedraaid op deze zender en Willie groeide uit tot een lokale volksheld. Er kon duizend gulden gewonnen worden door de luisteraar die in de uitzending de woorden van Willie precies mee kon zingen.

In 1993 en 1994 scoorde Willie een aantal hits, waarvan de bekendste Oene Maine Matsj Tirol was. Daarnaast scoorde hij een hit met het kerstnummer Willie's kerstfeest. Hij was zo klein als een 'onderdeurtje' en trad op in lederhose. Willie zong in een door hemzelf verzonnen brabbeltaaltje, een fonetische mengelmoes van diverse Europese talen en was plotseling 'de sensatie' op menig feest, waar iedereen 'meewuifde en zong'. Liveopnames zijn onder anderen te vinden op de "Willie's D-Day" cd uit 1994.

Willie was ook een trouw supporter van voetbalclub Feyenoord, 'Huppie, huppie, huppie, Feyenoord is m'n kluppie' was zijn alternatief voor 'Hand in hand kameraden'. Met dit nummer stond hij diverse malen in een afgeladen Kuip te zingen, voorafgaand aan een wedstrijd, of tijdens de open dag. Tijdens een Feyenoord supportersavond begin 2000 werd Willie onwel, naar alle waarschijnlijkheid een hartinfarct, en is later die middag nog opgenomen in het Sint Clara Ziekenhuis. In maart 2009 werd er in Dordrecht een minimusical opgevoerd over het leven van de Dordtse cultheld.

Bekende nummers van Willie Batenburg:

    Oene Maine Matsj Tirol (1993)
    Dubbele buitenbanden
    Bloemkolen uit Rotterdam Zuid
    On de Mayo (Willie's interpretatie van 'Jambalaya')
    Rats, kuch en bonen
    Willie's kerstfeest
    Dan bij die waterkan (Daar bij de waterkant)
    Wie niet springt, wie niet springt.
    Huppie, huppie, huppie, Feyenoord is mijn klup

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.