Beeldhouwer: Aanpassing van beeld gaat veel geld kosten

11 oktober 2019 door Hennie van der Zouw
Beeldhouwer: Aanpassing van beeld gaat veel geld kosten

DORDRECHT - Als de gemeente Dordrecht het pas opgeleverde standbeeld van Willem van Oranje wil aanpassen, kost dat veel geld. Dat zegt de maker van het beeld, Arie Schippers. "Denk maar aan een bedrag van 10 tot 15 duizend euro."

Afgelopen woensdag werd het beeld van de Vader des Vaderlands onthuld in de buurt van het Hof van Nederland. Het beeld verwijst naar de Eerste Vrije Statenvergadering die in 1572 werd gehouden in Dordrecht. Daarin besloten twaalf steden in het gewest Holland om de vrijheidsstrijd van Willem van Oranje financieel te ondersteunen.

Op de sokkel van het beeld staan slechts elf steden genoemd. Oudewater ontbreekt. Volgens Schippers is dat geen fout. "Er werd mij verteld dat Oudewater er niet bij hoort, omdat de stad destijds geen stemrecht had bij de Statenvergadering."

Maar de gemeente Dordrecht denkt daar anders over. Oudewater zou er op de sokkel alsnog bij moeten.

"Dordrecht is nu eigenaar van het beeld, dus als de gemeente dat wil, dan is dat mogelijk", zegt Schippers. "Maar dan moeten ze wel heel diep in de buidel tasten."

Schippers wijst erop dat er meerdere vaklui nodig zijn om de naam Oudewater toe te voegen. Ook moet de plaat van het standbeeld worden gehaald.

Balen
De maker van het beeld baalt van alle ophef over Oudewater. "Nu willen ze de naam toevoegen", zegt hij, "maar wat als er straks nog iemand komt met een nóg beter argument waarom de stad er niet op hoort. Gaan ze het dan weer aanpassen? En ja, ik had liever gehad dat het om het beeld zou gaan, in plaats van deze discussie."

Bron tekst: RTV Rijnmond.
Bron foto: Wim van de Pol

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.