Burgemeester Wouter Kolff: Dordrecht heeft beperkt aantal historische standbeelden

09 oktober 2019
Burgemeester Wouter Kolff: Dordrecht heeft beperkt aantal historische standbeelden

DORDRECHT - De stad Dordecht heeft maar een beperkt aantal historische standbeelden. Burgemeester Wouter Kolff gaf dit aan in zijn openingstoespraak in de Augustijnenkerk. Hij zag toen prinses Beatrix voor hem zitten, die later woensdagmiddag het vijfde historische standbeeld ging onthullen. Willem van Oranje siert nu de entree van de Hofstraat op weg naar het museum Hof van Nederland.

Willem van Oranje zorgt dus voor het vijfde historische standbeeld in de oudste stad van Holland.

Kolff wees op vier eerdere historische standbeelden. Ary Scheffer werd al in 1862 onthuld op de Beurs, die vanaf dat moment het Scheffersplein ging heten. Ary was vier jaar eerder in Parijs overleden, maar de schilder liet veel werk aan zijn geboortestad na. In 1918 pas kregen de broers Johan en Cornelis de Witt op de Visbrug een standbeeld. Ze waren in 1672 vermoord.

Inmiddels is er op 20 augustus, een herdenking op de Visbrug, die wordt aangejaagd door de presentator van het radio programma Studio De Witt, Ben Corino. Op 20 augustus 1672 werden de broers in Den Haag vermoord. In de stad gaan al stemmen op om hun 400 ste geboortedag in 1623 (Cornelis) en 1625 (Johan) een plek te geven op de Dordtse historische kalender.

Schilder Albert Cuyp (op de wandel/winkelstraat Vriesestraat) en graaf Dirk (Grote Markt) werden ook via een beeld in het collectief geheugen geplaatst.

Willem van Oranje, die in juli 1572 mee de aanzet had gegeven tot de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht, heeft nu ook een plek in de stad gekregen. Volgens historici heeft hij ook gelopen op de plaats waar nu het grote standbeeld staat.

In de stad is wel meermalen gepleit voor meer historische standbeelden. De voormalige cultuurambtenaar Ton Delemarre wil graag ereburgers C.Buddingh' (dichter) en Otto Dicke (illustrator) samen vangen in een beeld.

Studio De Witt wil ook de volkszanger Willy Batenburg een herkenbare plek geven in het collectief geheugen. In januari 2020 is het twintig jaar geleden dat hij overleed.

Soms wordt aan sporthelden gedacht, maar vaak is er maar even aandacht voor en dan zakt het plan weer weg.

Herman van Duinen vindt dat de stad iets moet doen met de eerste geformeerde predikant - Lippius - die in 1572 in de stad het Woord kreeg.  Marnix, de voorzitter van de statenvergadering van 1572, wordt ook niet in herinnering gehouden in de openbare ruimte. Voor zijn rol als dichter heeft hij alleen de Marnix straat gekregen, maar verder niet.

Ook wordt soms gepleit voor een beeld op de plek, waar de broers De Witt op het gymnasium (toen de Latijnse school) hebben gezeten. Daar was aan de Nieuwstraat ook het eerste weerstation te vinden ter wereld van hun rector Beekman.

Ook zijn naam lijkt vergeten te zijn en pas de laatste jaren lijkt Zeeland deze zoon herontdekt te hebben. Misschien past ook wel in dat rijtje Jacob Cats.

Hij werd vanuit Zeeland in 1623 Dordtenaar. Dat is toevallig over vier jaar vierhonderd jaar geleden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.