Stemming op internet: Wie verdient nog meer standbeeld in Dordrecht?

13 oktober 2019
Stemming op internet: Wie verdient nog meer standbeeld in Dordrecht?

DORDRECHT - Wie verdient er nog meer een standbeeld in Dordrecht? Dat is de vraag, die Dordt Centraal op de eigen website opwerpt. Volkszanger Willie Batenburg (1) en C.Buddingh' (2) lijken momenteel bij het publiek te kunnen rekenen op de meeste aanhang. Buddiungh'  staat zondagavond bovenaan en Willie is duidelijk nummer twee.

De pole is een vervolg op de onthulling van het vijfde historische standbeeld in Dordrecht. Afgelopen week werd Willem van Oranje op de Hofstraat vereeuwigd gezien zijn rol bij de eerste vrije statenvergadering van 1572.

Dichter/ereburger C.Buddingh' kreeg bij een eerste tussenstand  net niet de meeste stemmen. Hij zal trouwens liever met een poes dan met een hond een beeld willen vormern. Bij Van Oranje werd gekozen voor een hondje aan zijn voeten.

Columnist Kees Thies van AD De Dordtenaar had voor die hond van de prins meer waardering dan voor het totale beeld.

Het verloop van de internet stemming is bij Dordt Centraal te volgen.

De volgende namen worden genoemd (bron website Dordt Centraal). Overigens is de naam van dichter Buddingh' officieel met een C. De C is van Cornelis, maar als bv schaker was het weer Kees Buddingh.

De tekst hieronder komt van de weekend stemming van Dordt centraal.

    Cees Buddingh'
    Willie Batenburg
    Otto Dicke
    Jacques Perk
    Wijnie Jabaaij
    Ronald Giphart
    Nielson
    Geen van allen

De verkiezing op de website komt niet uit de lucht vallen. Ben Corino van Studio De Witt besteedde zaterdag in zijn programma aandacht aan Willem van oranje en wierp de vraag op of volkszanger Willie Batenburg geen beeld verdient. Eind januari 2020 is het twintig jaar geleden dat deze volkszanger overleed.

In zijn toespraak in de Augustijnenkerk wees burgemeester Wouter Kolff wel op het beperkte aantal historische standbeelden in Dordt.

Kees Klok heeft ook gereageerd op de standbeelden discussie:

,,Jacob Cats? Die verbleef, met een kleine onderbreking, maar dertien jaar in Dordrecht en schreef hier een beperkt deel van zijn oeuvre. We moeten de dingen nu ook weer niet overdrijven. Eerst maar eens dat mooie beeld van Gerhard Lentink op de punt van de Stadswerven en dan een mooie plek voor Kees Buddingh' en Otto Dicke."

Aldus historicus en dichter C.A. Klok.

Inmiddels noemt een lezer ook Charlotte van Praag, de Dordtse waakhond en oud lerares.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.