Nieuw klein oorlogsmonument geplaatst bij Dordts NS-station

14 oktober 2019 door Hennie van der Zouw
Nieuw klein oorlogsmonument geplaatst bij Dordts NS-station

DORDRECHT - In alle stilte is eind september op de Burg. de Raadtsingel, even voorbij het voormalige Tomado-gebouw, een bescheiden oorlogsmonument geplaatst: een plaquette die herinnert aan de vermoorde, joodse vroedvrouw Henriëtte van Ameringen. Deze vorm van herdenken, een standaard met tekstbord en foto’s, is nieuw voor Dordrecht. Tot nog toe is zoiets niet eerder in de stad neergezet.
Henriëtte van Ameringen, geboren in Amsterdam op 18 mei 1886, verdween in 1943 plotseling uit Dordrecht, waar zij samen met de niet-joodse Helena Schaap een verloskundigen-praktijk had, aan de Burg. de Raadtsingel 17. Deze woning, onderdeel van een blokje van drie huizen dat bereikbaar was via een stenen brug, bestaat niet meer. Zij is gesloopt om plaats te maken voor het kantorengebouw ‘Burgraadt’ naast de RK-kerk. Op 17 september werd Van Ameringen in Auschwitz vergast, 57 jaar oud.

Toen de Dordtse werkgroep Stolpersteine voor zuster Van Ameringen een struikelsteen wilde plaatsen, bleek uit archiefonderzoek dat haar broer Arnold Lois in 1917 al naar New York was geëmigreerd en daar een geuren- en smakenconcern heeft weten op te bouwen. Nakomelingen van hem konden worden opgespoord. Toen op 14 juni 2017 de Stolperstein in de stoep werd gemetseld, pal tegenover het NS-station, is een grote deputatie van de familie uit de VS overgekomen voor de plechtigheid.
Werkgroepvoorzitter Arij Boogerman heeft naderhand het initiatief genomen voor de plaquette. Hij wilde iets terugdoen voor de genereuze gift die de Amerikaanse familie de werkgroep heeft geschonken. Grafisch vormgever Perry Bos uit Dordrecht ontwierp de standaard. Op het tekstbord staat een korte uitleg over het leven van zuster Van Ameringen, een foto van haar en collega Schaap en een archieffoto van hun originele woonhuis.

Op 30 september is de plaquette zonder enig officieel vertoon aangebracht, met toestemming van de huidige eigenaar, Van Twist Vastgoed. Bij die gelegenheid werd ook het struikelsteeentje teruggeplaatst. Als gevolg van werkzaamheden aan leidingen in de stoep was het afgelopen zomer ineens verdwenen. Na enkele weken werd het teruggevonden bij de aannemer. Boogerman gaat de familie per e-mail, vergezeld van foto’s, ervan op de hoogte brengen dat er nu een bescheiden monument is ter ere van hun Dordtse verwant.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.