Jeugd- en jongerenwerk zoals Yin en Bibelot was halve eeuw geleden verzuild in Dordrecht

21 oktober 2019
Jeugd- en jongerenwerk zoals Yin en Bibelot was halve eeuw geleden verzuild in Dordrecht

DORDRECHT - Het jeugd- en jongvolwassenenwerk in Dordrecht was pakweg vijftig jaar geleden op het vlak van de sociëteiten verzuild. De oorsprong lag dan ook vaak in de jaren zestig van de vorige eeuw in het instuifwerk onder het dak van kerken.

Van de leden van sociëteit YIN kwamen in 1970 drie van de vier uit de kring van de hervormde en gereformeerde kerk van Dordrecht. Deze kerken vallen momenteel landelijk onder de Protestants kerk Nederland (PKN). 

De cijfers komen uit een onderzoek in het archief van YIN, dat op tafel is gekomen op weg naar de reünie van zaterdag 2 november. Inmiddels hebben zich daarvoor al tussen de tachtig en negentig mensen opgegeven.

Toen Yin op 31 oktober 1969 begon onder de vlag van de Gereformeerde Jeugdraad op het eiland van Dordrecht (GJED) , was soos Does aan de Grote kerksbuurt een Hervormde uitgaansgelegenheid.

Club Bibelot was voortgekomen uit de RK wereld met een eerste jaar rond 1968 in een zijzaal van de RK Verrezen Christus in Crabbehof..

Toen Bibelot in 1973 eens een onderzoek deed, bij de entree, naar de gezindten van de bezoekers scoorde de RK kerk nog veertig procent van de bezoekers. De eerste jaren had ook een pastoor meegedraaid in het bestuur.

Voor het eerste en tweede team van RK voetbalclub RCD was Bibelot in de avond- en nachtelijke uren haast het clubhonk.

Zowel YIN als Bibelot verwijderden zich s van hun oorsprong door te benadrukken een open uitgaansgelegenheid te zijn.

Yin stopte in 1977. Het kader was ook zeven jaar ouder geworden en er was geen nieuwe jonge aanwas om YIN goed overeind te willen houden.

Bij Bibelot werd later geen onderzoek meer gedaan naar de wortels, maar de vereniging bleek aantrekkelijk te blijven voor de jeugd van rond de 18 tot 22 jaar. Overigens bleven vaak de oudere leden met Bibelot verbonden.

De vereniging ontwikkelde zich van Club Bibelot aan Steegoversloot 34 en de kerk aan de Wijnstraat naar het poppodium in het Energiehuis. Daar werd enkele jaren het 50 jaar feest gevierd.

Ook het clubhuizenwerk, met betaalde krachten, was rond 1970 verzuild. Frodo het scholierencentrum in het Hof 6 had banden met de hervormde kerk.  In de ruimtes is nu het museum Hof van Nederland te vinden.

De Boei had gereformeerde wortels en in huis waren zondagavond speciale kerkdiensten. Jeugdstad in de binnenstad met pater Herman Paus als bekend gezicht en de Stoof in Crabbehof hadden een RK-oorsprong. 

Jeugdstad aan de Wijnstraat had op de zolderverdieping zelfs een ingebouwde kerkzaal waarin toen nog vaak speciale diensten waren nadat in 1974 de bisschop van Rotterdam de Bonifatiuskerk had gesloten voor RK-diensten.

Bij de komende reunie van YIN, in  poppodium Bibelot , is het verleden nog zichtbaar. De actieve kerkgangers van toen, dragen nu de zogeheten reüniecommissie.  

De viering van een halve eeuw in het Bibelot van nu is verklaarbaar.

Bibelot en Yin hadden pakweg 45 tot 50 jaar geleden ook banden, alhoewel de jongerencultuur aan het Steegoversloot 34 (Bibelot) en Yin (Grote kerksbuurt) verschillend was.

De latere wethouder van de VVD, Nico Maas, speelde eerst met enthousiasme voor Sinterklaas in Yin en klopte daarna spontaan  aan de voordeur van Bibelot. Hij werd hartelijk welkom geheten met het (latere) VVD-raadslid Rob H. Kooijman als piet aan zijn zijde.

Als aanhanger van het profijtbeginsel vroeg Sinterklaas Maas bij het vertrek of Bibelot na zoveel spontaan plezier ook een deel van de kosten wilde betalen.

Wie nog een uitnodiging wil ontvangen voor de YIN - reünie kan contact opnemen  met hesselvisser@chello.nl of anders via de post: Smidsweg 7A S-Gravendeel of telefoon: 06 55 10 87 15.

(de commissie 50 jaar Yin bestaat uit de oud-voorzitters Gerard van der Weg, Rob H. Kooijman en Freek Prins, Rob Scheelbeek, Theun Okkerse, Hessel Visser, Anke Weltevrede - de Lint en Hans Berrevoets)

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.