Expositie Ton Vermeulen

27 oktober 2019 door Hennie van der Zouw
Expositie Ton Vermeulen

DORDRECHT - Zondag 3 november 2019 opent de expositie met abstracte kunst van Ton Vermeulen. Al meer dan 30 jaar tekent en schildert Ton. In het begin vooral fotorealistische dieren of portretten. Later werden dit fantasiewezens.

Docente Helen Hietbrink zei toen al: “Ik zie jou nog wel eens abstract schilderen”. En dat kwam zo uit. Ton werd de regels in het schilderen zat en begon te zoeken naar vrijheid in zijn werk. Niets herkenbaars meer, maar sfeer en kleurenspel.

Abstract schilderen is niet gemakkelijk. Ton heeft altijd inspiratie, maar dat wil niet zeggen dat het altijd direct lukt. Voor Ton is het vaak gekkenwerk. Zoeken naar balans, de juiste sfeer, de juiste kleuren en structuren.Laag na laag wordt opgebracht. Onderliggende lagen worden weer blootgesteld om ze door te laten schemeren en het schilderij dynamiek te geven. Er wordt verf op het doek gesmeten, of met een kwast aangebracht. Het is intensief werk en het kost vaak uren om tot het juiste resultaat te komen.

Leraar Ab Vroegindeweij raadde Ton aan om de overstap van acryl- naar olieverf te maken. In het begin was dat flink wennen. Olieverf heeft een totaal andere structuur en vraagt om een andere manier van werken. Ton gebruikt nu beide methodes. Voor de onderlagen gebruikt Ton acrylverf voor een mooie structuur. Daaroverheen gaan lagen olieverf. De olieverf geeft mooie pure kleuren, wat Ton onwijs belangrijk vindt. Hij kan zich totaal aansluiten met een uitspraak van collegaschilder Ahmed: “Kleur is voedsel voor de ziel”.Op het Kunsthoofd vertelde Ina Rogge aan Ton dat er een plekje in een atelier bij DOOR vrij kwam. Ton besloot de ruimte te betrekken en dat bevalt erg goed. De onderlinge sfeer is goed en inspirerend. De laatste jaren heeft Ton al diverse exposities gehad in de meest uiteenlopende locaties. Buurthuizen, kraakpanden, een bibliotheek, bij DS-17 en Iconclash Shortspace. En nu dan op 3 november bij DOOR.

- De opening van de expositie zal zijn op 3 november 2019 van 16:00 tot 22:00.
- Kinderen kunnen bellenblazen en stoepkrijten.
- Om 18:00 draaien de DJ’s van Mezclador gezellige dansbare wereldmuziek.
- Na 20:00 brengt de band HeimskringlaKelder darksoundscape industrial.De expositie is bij het cultureel ontmoetingscentrum DOOR aan de Spuiboulevard 220 in Dordrecht.

De expositie loopt van 3 tot 24 november en is elke woensdag en vrijdag van 11:00 tot 17:00 te bezichtigen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.