Boodschap tegen racisme op gymnasium Dordrecht

28 oktober 2019 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Via een e-mail van een 'student zonder naam' kregen we op de redactie van Dordrecht.net de bijgaande foto en onderstaande tekst onder ogen. 

'Beste lezer,

Via deze weg wil ik aandacht vragen voor het racisme binnen het Johan de Witt gymnasium in Dordrecht. Ik heb meerdere malen geprobeerd dit onderwerp bespreekbaar te maken op mijn school, helaas tot op heden zonder resultaat.

Nu er op landelijk niveau een duidelijke keuze is gemaakt tegen racisme, door uitsluitend roetveegpieten in te zetten bij de landelijke intocht, schaam ik mij ontzettend dat mijn school zich nog steeds inzet om een racistische karikatuur in stand te houden.

Ondanks dat ik vandalisme afkeur, zie ik geen andere mogelijkheid dan mijn boodschap op deze manier over te brengen (de verf gaat er overigens gemakkelijk af met aceton). Ik hoop oprecht dat mijn school stopt met het actief sponsoren van een racistisch sinterklaasfeest en zich in gaat zetten voor een echt inclusieve samenleving.

Vanwege de extreem bedreigende reacties in zowel on- als offline media naar aanleiding van anti-racisme protesten, zie ik mij genoodzaakt om volledige anoniem te blijven.' To zover de 'student zonder naam.'

Op RTV Rijnmond lazen we het volgende betreffende bovenstaand stuk:

Dordtse school weerspreekt aantijgingen bekladding vanwege Zwarte Piet
Een onbekend persoon die zegt scholier te zijn van het Johan de Witt Gymnasium in Dordrecht, heeft de school beklad. Het gymnasium zou een sinterklaasfeest met Zwarte Pieten steunen. De actievoerder wil dat de school stopt met het sponsoren van een racistisch sinterklaasfeest en zich gaat inzetten voor een inclusieve samenleving. De directeur van de school zegt de bekladder niet te kennen en zich niet te herkennen in de beschuldigingen.

Op de muur van het Johan de Witt staat in rijm te lezen dat de actievoerder zich diep schaamt: "Mijn school sponsort racisme en is niet inclusief. Graag zou ik hierover praten, maar de school zal me haten."

De anonieme bekladder zegt meerdere malen geprobeerd te hebben om de kleur van Zwarte Piet bespreekbaar te maken op de school, maar zonder resultaat. "Ondanks dat ik vandalisme afkeur, zie ik geen andere mogelijkheid dan mijn boodschap op deze manier over te brengen", laat hij weten in een mail aan de redactie.

Wie voor de teksten die aangebracht zijn op het schoolgebouw, verantwoordelijk is, blijft vooralsnog onbekend. De bekladder en schrijver van de e-mail wenst anoniem te blijven. "Vanwege de extreem bedreigende reacties in zowel on- als offline media naar aanleiding van anti-racismeprotesten."

Ook de mail doet eerder denken aan een professioneel persbericht dan aan de brief van een teleurgestelde scholier. Aanvullende vragen beantwoordt de anonieme verzender niet.

'Discussie is niet makkelijk'
Het Johan de Witt Gymnasium ontkent dat er sprake is van een negatieve sfeer. Volgens schooldirecteur Hans Dekker heeft nooit iemand contact opgenomen met de school over het uiterlijk van Zwarte Piet. "Een discussie is niet makkelijk, in Nederland niet en op school ook niet, maar dan moet iemand zich wel opwerpen om die discussie te voeren."

Tot zover RTV Rijnmond.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.