27 nieuwe Stolpersteine voor omgebrachte Dordtse joden

30 oktober 2019 door Hennie van der Zouw
27 nieuwe Stolpersteine voor omgebrachte Dordtse joden

DORDRECHT - De Dordtse werkgroep Stolpersteine heeft 27 nieuwe struikelstenen gekregen uit het Berlijnse atelier van Gunter Demnig, de kunstenaar die deze herdenkingssteentjes heeft bedacht. Op twee afzonderlijke dagen worden de steentjes geplaatst. De eerste vijftien zullen op donderdag 7 november gemetseld worden in de stoep vlakbij de voormalige woningen van de betrokken, vermoorde Dordtse joden. De resterende 12 exemplaren volgen later.

Het leggen van de vijftien steentjes begin om tien uur halverwege het Stek, bij een transformatorhuisje, en eindigt zo tegen half twee op de Spuiweg, bij huidig nummer 146-148. De meeste Stolpersteine worden dit keer aangebracht bij diverse woningen op de Singel, overigens niet door Demnig, maar door medewerkers van Openbare Werken. Demnig, die in heel Europa al zo’n zeventigduizend steentjes al rondreizend heeft geplaatst, kan niet altijd zelf aanwezig zijn.

Tot nog toe zijn in Dordrecht op 48 locaties 119 Stolpersteine geplaatst. Met de 27 nieuwe komt de werkgroep iets dichter bij het uiteindelijke doel: steentjes voor alle ruim tweehonderd joden die in de oorlog in Dordrecht zijn opgepakt en afgevoerd naar de vernietigingskampen. Omdat het atelier wordt overspoeld met aanvragen uit Europa, duurt het vaak jaren voordat lokale werkgroepen hun vermoorde stadgenoten kunnen eren met een Stolperstein. Dordrecht maakte in april 2014 voor het eerst kennis met het fenomeen.

De vijftien slachtoffers die op 7 november een steentje als een soort grafsteen krijgen, zijn allen vergast, in Auschwitz of Sobibor, op één na: Adolf Goldschmidt. Hij, geboren in het Duitse Lemforde op 29 september 1851, overleed in afwachting van de trein naar een concentratiekamp in kamp Westerbork, op 6 december 1942, en werd er begraven op de joodse begraafplaats van Assen. Goldschmidt was toen 91 jaar oud; hij is Dordrechts op twee na oudste Holocaust-slachtoffer. Hij woonde op de Singel, op nummer 201.

Het volledige programma voor de 7de november staat, inclusief de tijdstippen, op de website van de werkgroep (www.stolpersteine-dordrecht.nl). Ook valt daar te lezen welke verhalen over de betrokkenen zijn geschreven.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.