Nasim Duives en Wessel Martens onderzoeken de waarde van groen in het Sterrenburgpark

19 juli 2017
Nasim Duives en Wessel Martens onderzoeken de waarde van groen in het Sterrenburgpark

DORDRECHT - Vijf juli was de laatste dag van hun stage voor Nasim Duives uit Tilburg en Wessel Martens uit Hoeven. In de ochtend hebben ze een eindpresentatie gegeven in het Stadskantoor voor verschillende partijen binnen de gemeente: Stadsbeheer, Stadsontwikkeling en een aantal mensen die bezig zijn met het klimaat. De afgelopen maanden zijn de HAS Hogeschool studenten bezig geweest met hun afstudeeropdracht in Dordrecht. Hiervoor hebben ze gekeken wat de waarde van groen is in het Sterrenburgpark en hoe die vergroot kan worden.

“Iedereen vind het een prachtig park waar je heerlijk rustig kunt lopen”, vertelt Nasim. “Maar voor heel veel mensen heeft  het park geen doel. Kinderen spelen er, maar als ze een bepaalde leeftijd bereiken houdt het op. Dan heb je veel mensen die eigenlijk het nut van het bezoeken van het park niet inzien. Onder ouderen zie je dat het wat populairder is. Je moet de rust in het park kunnen vinden. Het moet alleen maar mooier worden, het mag niet achteruit gaan. Maar er moeten wat extra trekkers bij.  

Het beste voor de mensen
Het hele idee is te bekijken wat het groen oplevert voor de maatschappij. Iedereen heeft voordeel van groen en iedereen moet de ruimte krijgen om dat voordeel te vergroten.” Nasim en Wessel zijn met verschillende partijen als fysiotherapeuten, de Jumbo supermarkt, E-weels en de bewoners gaan praten en hebben de kansen omgevormd naar ideeën voor het park. Daarbij komen de onderzoekers tegen dat de meningen over de functie van het park nogal verdeeld is. Zo zijn er mensen die graag een barbecueplek in het park willen en anderen die dit absoluut niet willen, omdat ze bang zijn voor overlast. “Het gaat erom dat we het beste voor de mensen willen garanderen”, ligt Nasim toe. “Dat is voor iedereen wat anders, maar daar kom je alleen maar uit door heel veel samen te praten.”

Aanpak wateroverlast in het park
Iets concreets wat al is bereikt, is het aanpakken van wateroverlast in het park, waarschijnlijk in 2018. Als het hard regent blijft er water staan. De gemeente gaat nu greppels graven en paddenpoelen aanleggen. Hier kan het water worden verzameld en later weer langzaam wegtrekken. Verder gaat de gemeente samen met fysiotherapeuten kijken of ze er een sport- en speelplek omheen kunnen maken, met hoogteverschillen, met balanceerobjecten en klimmogelijkheden. Dat wordt voor iedereen toegankelijk en daar kan de fysiotherapeut zijn oefeningen doen. Daarbij krijgt het een natuurlijke uitstraling. Verder wordt gekeken naar een kleine horecavoorziening, die als het goed loopt uitgebreid kan worden.

“Het is ook belangrijk om te kijken naar wat het oplevert en niet alleen wat het kost”, aldus Wessel. “Het belangrijkste wat er nu gebeurt is dat er binnen de gemeente een groot aantal mensen overtuigd is van het denken in voordelen”, vervolgt Nasim. “En er is een proces in gang gezet hoe je een park kunt gaan verbeteren met partijen uit de wijk en de bewoners. Er begint steeds meer ruimte te komen voor bewoners om erbij betrokken te zijn.”

Werken met Dordtenaren
Het werken met Dordtenaren hebben de Brabanders ontzettend leuk gevonden. “Iedereen binnen de gemeente is heel toegankelijk”, vertelt Nasim enthousiast. “Er zitten heel veel mensen die het beste voor hebben met de Dordtenaren. Ze zijn op zoek naar manieren om het leven prettiger te maken. We merken dat er zoveel ondernemers iets goeds willen doen voor de wijk, dat is verfrissend om te zien.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.