Nieuwe stichting wil herinneringen aan kunstenaar Will Ferweda levend houden en denkt aan expositieruimte

01 november 2019

DORDRECHT - Kunstenaar, actie-voerder en man van eens het blad AXI - Will Ferwerda - overleed op 12 maart op 77 jarige leeftijd. Een nieuwe stichting wil zijn betekenis vol leven en herinneringen aan hem en zijn werk levend houden.

De organisatie presenteert zich met  bericht over het doel van de oprichting en spreekt de hoop uit dat zijn atelier aan de Voorstraat 396 eens een expositieruimte mag worden. Twee dochters van Will en zijn broer hebben de (nieuwe) stichting opgericht.

Dordrecht leerde Ferwerda rond 1970 kennen, nadat hij in Gorkum landelijk nieuws werd toen burgemeester Van Rappard zijn werk afkeurde. Een expositie moest worden afgebroken. Het Gorcums museum gaf hem bij zijn 70 ste verjaardag eerherstel.

Het museum omschreef hem toen op de volgende wijze:

Wat Will Ferwerda wilde, was de mensen wijzen op de leegheid van het bestaan, ontdaan van alle bescherm¬lagen. Hij noemde deze stijl van schilderen Bizarisme: een uitbeeldingswijze die op afschrik¬wekkende wijze de gekooide en gekerkerde massamens laat zien.

Zijn schilderijen, gouaches en etsen uit die jaren zijn dan ook manifesten van protest en verzet. Verzet tegen de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar ook tegen die van de oorlog in Vietnam, die op dat moment in alle hevigheid losbarstte. Zijn universele aanklachten blijken vandaag de dag nog net zo actueel.

De nieuwe stichting stelt zich op de volgende manier voor:

Zoals de meeste wel zullen weten is Will op 12 maart op 77 jarige leeftijd overleden. Hoewel hij al jaren met zijn gezondheid tobde, is het toch nog plotseling en snel gegaan. Vele van jullie waren bij zijn afscheidsplechtigheid aanwezig, dat hebben wij als familie, zeer op prijs gesteld.

In de tijd daarna zag de oorspronkelijke 'Will Foundation' geen mogelijkheden om de kunstcollectie van Will langer te beheren, wat tot de opheffing van hun stichting en hun website leidde.
Hoe nu verder...

Wij, Will's dochters (Gitte en Hester) en broer (Bernard) hebben een nieuwe stichting 'Stichting Will Ferwerda' opgericht met als doel zijn collectie aan schilderijen, zeefdrukken gouaches en beeldhouwwerken in ere te houden en onder de aandacht van een breder publiek te brengen.

Will's oeuvre is grotendeels intact, waardoor in de loop der tijd, doormiddel van exposites, al zijn periodes belicht kunnen worden.

We hopen ook werk te verkopen om de stichting financieel gezond te houden.

De stichting kan het atelier aanhouden om deze voor opslag van de grote collectie, exposities en andere activiteiten te gebruiken.

Dat kost geld, nochtans zonder subsidies, maar met de hoop op jullie steun; het zij als donateur of als vrijwilliger of belangstellende.

Met het opknappen van het atelier is een begin gemaakt, waarvan de atelierruimte al is geschuurd en geschilderd. Ook de tuin is onder handen genomen. Het atelier zal een lichtere uitstraling krijgen.
Waar staan we?

Met deze nieuwe website worden jullie op de hoogte van alle activiteiten gehouden. Nu betreft dat nog het opknappen van het atelier.

Als stichtingsbestuur hopen wij, dat jullie ons willen blijven steunen en zo mogelijk een steentje willen bijdragen, zodat Will's werk niet in de vergetelheid raakt. (zie hiervoor verder op de website)

Het is onze intentie om Will's Atelier daarvoor in te schakelen en onderdeel van het Dordtse culturele leven te maken. Wills kunst is niet alleen gericht op de beleving, maar draagt mede een boodschap in zich, die ook voor deze tijd geldt. Is kunst niet dat, wat ons van binnen raakt en ons steeds opnieuw uitnodigt er naar te kijken?

Wij zijn als stichtingsbestuur, dankbaar, dat we ondanks het gemis van Will zijn werk kunnen blijven exposeren en hopen u dan ook in de toekomst in het vernieuwde atelier/ expositieruimte te verwelkomen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.