Primeur voor Nederland: Doorlopende Kunstmin voorstelling ‘De Waarnemer van Dordrecht’ van start

29 maart 2019
Primeur voor Nederland: Doorlopende Kunstmin voorstelling ‘De Waarnemer van Dordrecht’ van start

DORDRECHT - De Waarnemer van Dordrecht in het kader van Ode aan de Synode bevindt zich op Energiehuis. In het kader van de huidige Dordtse viering van Ode aan de Synode in Dordrecht in 2018 en 2019 presenteert Kunstmin in samenwerking met de Australisch-Franse choreografe Joanne Leighton/WLDN vanaf 24 april 2019 tot en met 24 april 2020 een zeer bijzondere internationale co-productie onder de naam ‘De Waarnemer van Dordrecht’, vanaf het dak van het Energiehuis in Dordrecht. Na uitvoeringen in diverse steden in Frankrijk en Duitsland heeft Dordrecht met deze productie voor Nederland de primeur.

730 Waarnemers van Dordrecht nemen Dordrecht waar bij zonsopgang en zonsondergang
De Waarnemer van Dordrecht is een doorlopende voorstelling en gaat van start op 24 april 2019 en vindt dagelijks, een jaar lang, tot en met 24 april 2020, plaats. 365 dagen lang houdt telkens een andere Waarnemer bij zonsopgang en bij zonsondergang één uur lang de wacht over de stad, in een overdekt, doorzichtig houten object, vanaf het dak van het Energiehuis.

Venster op de Stad op de dak van het Energiehuis
Dit object, het Venster op de Stad genaamd, is speciaal voor Dordrecht ontworpen. Vanuit dit Venster heeft elke Waarnemer de kans om de stad te overzien. Het is een unieke ervaring, die iedereen kan opdoen, maar uitsluitend nadat men zich hiervoor via de website van De Waarnemer van Dordrecht/Kunstmin heeft aangemeld. De bouw van het Venster op de Stad ging onlangs, op 11 maart 2019, van start. Studenten van het Da Vinci College bouwen de constructie van het Venster op de Stad onder leiding van Pullen Bouw. 

Kunstmin start vanaf 28 maart 2019 met de inschrijving van 730 Waarnemers
Geïnteresseerden die een keer Waarnemer willen zijn, kunnen zich vanaf nu aanmelden. Kunstmin is op zoek naar in totaal 730 mensen. Elke Waarnemer volgt een korte workshop ter voorbereiding op de observatie, en Kunstmin organiseert daarnaast meerdere bijeenkomsten waarbij ervaringen kunnen worden gedeeld. Het project is open voor iedereen die zonder veel moeite trappen kan lopen (vanaf 14 jaar), deelname is gratis en je kunt zelf een voorkeur opgeven voor een datum die mogelijk een bijzondere betekenis voor jezelf heeft.

Aanmelding
Belangstellenden die meer willen weten over de Waarnemer van Dordrecht of zich willen aanmelden, kunnen zich wenden tot: waarnemervandordrecht.kunstmin.nl

Zicht op Dordrecht tijdens de Synode toen en  nu
Dit project maakt deel uit van de Dordtse viering van de Ode aan de Synode. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa was. De Synode werd gehouden in de Kloveniersdoelen; een gebouwencomplex in Dordrecht. Hier bovenop bevond zich een achtkantige toren. Daarop was destijds een draaibare overdekte ruimte gemonteerd; de zogenaamde Draai-om. Vanaf deze positie kon de bezoeker een groot deel van het panorama van Dordrecht en omgeving aan zich voorbij zien komen. In die tijd een spectaculaire, toeristische attractie. De Waarnemer biedt een eigentijdse invulling aan de ervaring van toen en een prachtig zicht op Dordrecht.

Tijdens de Synode, 400 jaar geleden, werden besluiten genomen die uiteindelijk cruciaal bleken te zijn voor de vorming van onze Nederlandse identiteit. Hoewel de Dordtse luchten, die in de zeventiende eeuw zo populair waren onder landschapsschilders, in 2019 nog altijd dezelfde zijn, is onze manier van denken en samenleving in 400 jaar tijd enorm veranderd. Met De Waarnemer van Dordrecht krijgen 730 inwoners de kans zich opnieuw te verhouden tot hun omgeving en identiteit.

De Waarnemer van Dordrecht is een co-productie van Kunstmin met Joanne Leighton/WLDN i.s.m. Energiehuis, Da Vinci College, Pullen Bouw, en wordt financieel ondersteund door Ode aan de Synode, Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij Fonds, Fonds voor Podiumkunsten, BPD Cultuurfonds.

De onderste foto is van de uitvoering die eerder plaatsvond in Rennes (Frankrijk).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.