Poolse bevrijder die op op straat leefde in Dordrecht krijgt eindelijk een naam door AD De Dordtenaar

02 november 2019

DORDRECHT -  Een Poolse bevrijder van Nederland, die in 1985 als zwerver in Dordrecht overleed, krijgt eindelijk een naam.

Op de facebook pagina van Ad De Dordtenaar kwamen reacties binnen, die van de bedelaar van toen in herinnering nu een held maakt.

Duma Wandzia schrijft het volgende: ,,Zijn naam was Władek Rozokowski en hij was een goede vriend van mijn (Poolse) opa. Die man kwam in Polen van hele goeden huize, maar is helaas zoals zo veel Polen na de oorlog in de steek gelaten. En dát na alle offers die zij hebben moeten brengen (...). Deze man is een oorlogsheld, net zoals mijn opa en hij is gestorven in een vreemd land zonder enig respect... terwijl deze mensen méér verdienden.’’

Kees Thies, vaste coilumnist van Ad De Dordtenaar, schrijft vandaag op zijn vertrouwde plek in de krant: ,,Die lieve zwerver die altijd bedelde voor de deur van V&D, verdient het diepste respect van ons allemaal"

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Pool - die dus eindigde  op straat in Dordrecht - deel uit van de Eerste Poolse Pantserdivisie, die het zuiden van dit land (nu precies 75 jaar geleden) mede heeft helpen bevrijden.

(meer nieuws in de krant en op facebook van AD De Dordtenaar)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.