MerwedeLingeLijn moet terug naar de NS

06 november 2019 door Hennie van der Zouw
MerwedeLingeLijn moet terug naar de NS

DORDRECHT - Treinen zijn te kort en zitten daardoor stampvol, grote vertragingen en vieze treinen. Vaste reizigers op de MerwedeLingeLijn, de spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen, hebben de afgelopen maanden behoorlijk wat moeten doorstaan. Hoe zijn deze problemen ontstaan en wat is de oplossing?
 
Een busonderneming met een spoorlijn
De MerwedeLingeLijn wordt niet door de NS maar door Qbuzz geëxploiteerd, dit is ook het bedrijf dat het busvervoer in en rond Dordrecht en de Alblasserwaard verzorgd. De naam zegt het al, Qbuzz is een busonderneming en geen spoorwegonderneming. Voor 2019 was het openbaar vervoer in de regio nog in handen van Arriva. Dit bedrijf heeft een stuk meer ervaring met het laten rijden van treinen, zo rijden ze exploiteren zo spoorlijnen in onder andere Groningen, Friesland en Limburg.
Qbuzz is helemaal nieuw in de spoorwegen, de MerwedeLingeLijn is de eerste spoorlijn die ze exploiteren. Dit doen ze onder de merknaam R-net. Dat het de eerste keer is dat ze een spoorlijn exploiteren blijkt wel uit knullige fouten die ze maken.

Knullige fouten
Zo moeten de treinen naar Blerick om een nieuwe kleur en nieuw interieur te krijgen bijpassend bij de R-net formule. De planning was om dit in de vakantie te doen zodat de reiziger er minder last van had. Door fouten van Qbuzz is dit echter niet gelukt en kunnen de treinstellen nu pas, tijdens het drukke najaar, naar Blerick. Dit zorgt ervoor dat kortere treinen moeten worden ingezet wat er al toe heeft geleid dat in Dordrecht Stadspolders reizigers niet meer met de trein mee konden en een kwartier moesten wachten op de volgende trein.
Het schoonhouden van de trein lijkt bij Qbuzz ook niet de hoogste prioriteit te hebben. De ramen zijn zo smerig dat je er bijna niet meer doorheen kan kijken en toen er een keer was gekotst in de trein kon je een week later de resten kots nog zien liggen. Om over het gebrek aan controle en het daardoor massale zwartrijden nog maar te zwijgen.

Terug naar de NS
Een oplossing voor deze problemen zou zijn dat de MerwedeLingeLijn weer door de NS wordt geëxploiteerd. Uiteraard lost dit niet alle problemen op maar de NS heeft wel veel meer ervaring in de spoorwegen. Niet dat de decentralisatie en daaropvolgende aanbesteding alleen maar slechts heeft gebracht, integendeel, de MerwedeLingeLijn is van een schamele uurdienst met oude dieselstellen naar een kwartierdienst met gloednieuwe elektrische treinen gegaan en het aantal stations is met 50% toegenomen maar nu alle verbeteringen die mogelijk zijn zijn uitgevoerd leidt de aanbesteding alleen maar tot verslechtering van de dienstverlening en is het tijd om het stokje weer over te dragen naar de NS.

Foto: Henk Bezemer
Tekst: Abel Janssens

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.