Kees Thies neemt ,,wereldvreemde" welstandscommissie Dordrecht op de korrel

07 december 2017
Kees Thies neemt ,,wereldvreemde"  welstandscommissie Dordrecht op de korrel

DORDRECHT - De welstandscommissie van Dordrecht wordt wederom als wereldvreemd betiteld. Columnist Kees Thies neemt de commissie op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar op de korrel.

De kritiek is niet voor het eerst op de commissie, zo honderd dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

Op 25 februari 2010 lag de welstandscommissie tijdens een historisch debat in de Wilhelminakerk ook al in de hoek waar de klappen vielen. Aankomend raadslid Jens van der Vorm (Beter voor Dordt) deelde met name rake klappen uit en adviseerde de leden van de commissie met een roeiboot de rivier over te steken naar Papendrecht en vooral niet meer terug te keren. Toen Beter voor Dordt (BVD) de grootste fractie in de raad werd, kwam er ook een stadsdebat over hoe om te gaan met historie. Van der Vorm leverde daarvoor, kort voor zijn overlijden in oktober 2010, een nota voor aan

De scherpe visie van Jens van der Vorm kreeg in 2010 direct steun van de columnist KRONKELAAR, bekend van Dordt Centraal.

Ditmaal vraagt Kees Thies om een wissel.

Kees Thies schrijft:

Het zal ongetwijfeld lijken of ik een hetze voer tegen de Dordtse welstandscommissie, maar geloof me, dat wil ik écht niet. Ik vind alleen dat onze plaatselijke dakkapellen-taliban het zo vaak bij het verkeerde eind heeft door voortdurend de prioriteit te leggen op nou juist precies de verkeerde dingen.

Herinnert u zich nog die malle bezwaren die de commissie had tegen dat vuurtorentje voor de deur van een restaurant op de Staart en hoe die commissie even later te hoop liep tegen het plan van een horecaondernemer die een houten overkapping wilde neerzetten op zijn terras aan de Grote Markt? Dat zou het ‘stadsgezicht’ aantasten, uitgerekend op een (met flats en auto’s volgeplempt) plein, waar nou juist dat ‘stadsgezicht’ zo ver te zoeken is.

Diezelfde commissie liet destijds wél dat detonerende (Almere-Buiten) torentjesgebouw aan de Houttuinen ‘passeren’ en maakte zich vervolgens ernstig ongeloofwaardig door zich druk te maken over de posities van de ramen, deuren en balkons, die daar, na oplevering, een klein beetje afweken van de oorspronkelijke bouwplannen. En dan was er óók nog dat voormalige hoogspanningsstation aan de Noordendijk/Oranjelaan, waarin prachtige appartementen te realiseren zijn als je in die hoge blinde muren wat mooie grote vensters zou aanbrengen.

Maar nee hoor, dat vond de welstandscommissie óók al geen goed idee, met als gevolg dat er voor die gebouwen nog nauwelijks een herbestemming te verzinnen is. Ik kan nog wel even doorgaan hoor, over al die ‘planken’ die de commissie in de afgelopen jaren zo meesterlijk mis sloeg. Ik hoopte dan ook dat dit wereldvreemde clubje wat meer ‘down to earth’ zou worden na het opstappen van de voorzitter die kennelijk van Mars kwam en vooral met zijn eigen ‘one-man-show’ bezig was.

Maar nee hoor… nu maakt de welstandscommissie zich wederom belachelijk door een potje onnodig moeilijk te gaan lopen doen over een pontonnetje achter Villa Augustus. Daar willen de hoteluitbaters wat extra kamers realiseren, maar de commissie vindt de raampjes en balkondeurtjes niet zo leuk en blokkeert, met een hernieuwd potje ‘muggenziften om het muggenziften’ wederom een uiterst charmant idee.


Ik zeg: hé scheids…. Wissel!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.