Weekkrant Stem van Dordt komt 23 december voor het laatst in de bus

13 november 2019
Weekkrant Stem van Dordt komt 23 december voor het laatst in de bus

DORDRECHT - De huis-aan-huiskrant Stem van Dordt verschijnt vanaf volgend jaar niet meer. DPG Media, uitgever van onder andere het AD, De Stem van Dordt en indebuurt.nl, heeft besloten per 1 januari te stoppen met de verspreiding van De Stem van Dordt.

Op 23 december valt het blad voor de laatste keer in de bus. Piet de Meer was er tientallen jaren het journalistieke gezicht van.

De uitgever kondigt gelijk een samenwerking aan met Dordt Centraal, waarvan Piet van Westen de eigenaar/oprichter is. Van Westen was een kwart eeuw geleden nog in dienst bij BV De Dordtenaar, maar toen de krant het kleinere formaat los liet, zag hij mogelijkheden voor Dordt Centraal.

“Gezien de markt is het inderdaad logisch dat er één sterke titel overblijft in Dordrecht”, zegt Piet van Westen, directeur van Dordt Centraal. Hij viert eind november een jubileum wanneer de duizendste Dordt centraal van de persen rolt.

Dagblad Ad De Dordtenaar brengt het nieuws vandaag ook. Thijs Blom, nu bekend van RTV Rijnmond, vertelt over de geschiedenis van de Stem van Dordt. Hij begon er in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn loopbaan in de journalistiek. Henny Goud en George Grooteboer waren toen de uitgevers van het zelfstandige blad los van Bv De Dordtenaar. Later kocht die onderneming de krant.

De naam van in de 2016 overleden journalist Piet de Meer (hieronder) is daarmee vanaf dat moment verbonden. Daarom valt  in afscheidsverhalen, zoals op de site In de Buurt, zijn naam. In perskringen leeft nog het idee zijn betekenis vast te leggen in de stad.

Piet was de bedenker van De Dordtenaar van de week en werd ook nog bij AD De Dordtenaar de Dordtenaar van het jaar. Zijn overlijden haalde ook het landelijke dagblad Trouw.

De markt is veranderd.

(Piet de Meer wordt eind 2016 nog gehuldigd als Dordtenaar van het jaar.)

In het verleden was er op de advertentiemarkt nog ruimte voor Dordt Centraal, de Woensdag en De Stem van Dordt. Daarvoor was er nog het tijdperk van weekblad Merwesteyn, waarvoor de familie Elzerman rond 1958 het initiatief nam. Toen was dagblad De Dordtenaar oppermachtig in de stad en kregen niet-lezers de Drechtstreek in de bus op woensdag met dagblad-nieuws.

Het Nieuwsblad voor Dordrecht-Zuid bestond ook nog tientallen jaren.

Door de opmars van internet blijft er volgens de uitgevers alleen ruimte voor 'Dordt Centraal te blijven als sterke titel op papier.

Het nieuws werd vandaag groot op de voorpagina van Dordt Centraal en de Stem van Dordt gebracht. Ook AD De Dordtenaar bracht het opvallend als opening van pagina 3 van de regio.

Kees Klok, dichter en schaker, reageerde op de volgende wijze op de face book pagfina van AD De Dordtenaar:

,,Treurig, want ook de lokale pers verdient diversiteit, maar ja, wat heb je aan een blad dat de laatste jaren zelden of nooit werd thuisbezorgd en waar je dan naar op zoek moest op het internet? Ik heb geen idee van de oorzaak, maar de concurrent komt wel in de bus. Niet altijd, maar meestal wel, op tijd. Een slechte zakelijke leiding misschien of desinteresse bij De Persgroep? Wie zal het zeggen? Aan de kwaliteit en inzet van de journalisten lag het wat mij betreft niet.", aldus Kees.

Overigens meldde RTV Dordrecht als belangrijke nieuwsbron niet het verdwijnen van de Stem van Dordt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.