Dordrecht is niet ver weg bij installatie burgemeester Pieter Verhoeve in Gouda

14 november 2019
Dordrecht is niet ver weg bij installatie burgemeester Pieter Verhoeve in Gouda

door Hans Berrevoets

DORDRECHT/GOUDA - Bewust en onbewust klonk de geschiedenis van Dordrecht ook woensdagavond door bij de installatie van oud-Dordtenaar Pieter Verhoeve (38) tot nieuwe burgemeester van Gouda.  'Eindelijk begin ik aan mijn blijde intocht als burgemeester van Gouda’. Verhoeve refereerde daarmee aan het leven van politicus Pieter Bas, de hoofdpersoon in het gelijknamige boek van van Godfried Bomans uit 1936.

Pieter Bas werd volgens het eerste boek van Godfried Bomans rond 1851 in Dordrecht geboren.  Als student ging Pieter Bas in 1869 met de diligence de stad uit met het veer over de Oude Maas naar Zwijndrecht voordat hij in Rotterdam de trein naar Leiden kon pakken. Historisch gezien klopt dat want pas in 1872 (!) kwam er een treinverbinding over de brug van Dordrecht naar Zwijndrecht en Rotterdam.

Later in zijn leven maakte Pieter Bas ook een blijde intocht mee als burgemeester Bas in Gouda. In 2011 werd in Dordrecht uitgebreid stilgestaan bij het feit dat Godfried Bomans 75 jaar eerder debuteerde met zijn Dordtse boek als schrijver.

Mr. drs. Pieter Verhoeve had toen in Dordrecht al het idee opgevat om burgemeester te gaan worden waarbij de Dordtse burgemeester Arno Brok een belangrijke rol speelde. 

Het werd in 2012 Oudewater. Dat is een plaats die op 19 juli 1572 meedeed aan de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht maar werd vergeten op het standbeeld dat van Willem van Oranje onlangs in Dordrecht werd onthuld.

De huidige burgemeester van Alphen,  Liesbeth Spies, was minister van Binnenlandse zaken toen zij met Dordtenaar Pieter kennis maakte. De minister van toen herinnerde de kandidaat-burgemeester nog goed, zei ze in Gouda:  'Een beetje a la Pippi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.'

Pieter Verhoeve liet weten dat Gouda - aan de vooravond van 750 jaar stadsrechten - meer kapsones moet krijgen. In 1985 was dat ook een uitspraak van de nieuwe burgemeester van Dordrecht, Jan Noorland.  Gouda en Dordrecht hebben nog een overeenkomst.

Ook op 19 juli 1572 deed  Gouda mee aan de eerste vrije statenvergadering in Dordrecht. Deze plaats is wel terug te vinden onder het standbeeld van Willem van Oranje.

In het Albert Schweitzer ziekenhuis bij de afdeling oog heelkunde is ook het wapen van Gouda zichtbaar gemaakt.

Dordrecht en Gouda werden in het verleden ook uitgeroepen tot de verborgen parels van de provincie. Pieter Verhoeve wil de komende jaren Gouda laten schitteren, zoals hij eerder Oudewater op de kaart zette In de geest van vrijheid van geloof en geweten.  Pieter tekende daarin het Hof van Nederland in de geest van 1572 ook voor nadat eerder de Koning en zijn gezin een handtekening hadden gezet in 2015.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.